22 betagende noveller der flytter og udvider grænserne for, hvad man kan med novellekunst. Grusomme og humoristiske.

Chokerende historier om mennesker der bliver skudt ud af kanoner, flytter ind i lejligheder, hvor vinduer og samboer er en del af en app, som kan opgraderes, så vejret er synkroniseret i samtlige vinduer. Der er også lidt om at være engel – en tilværelse med mange krav og forventninger.

Novellen En Maggi-bil forener det totalt komiske med det virkeligt grumme. En mand har en sammenpresset metalklods i sin lejlighed. Det er hans fars Mustang. Når han får gæster, spørger de altid, hvad det er, og lidt afhængigt af gæsterne fortæller vores hovedperson forskellige historier, om at den har han fra sin far, eller det er det anker, der holder huset på plads, eller det er en tung souvenir. Han har en veninde, og en dag inviterer han hende til også at medbringe sine syvårige tvillinger. Til tvillingerne fortæller han, at det er en Maggi-bil og at klodsen vil forvandle sig til en bil, hvis man hælder vand på den. Næste dag vågner han ved venindens skrig. Hendes tvillinger har trukket haveslangen ind i stuen for at se, om de kan forvandle klodsen til en bil. Det giver en del råberi, og han kommer til at skubbe til veninden, så hun falder og må sys i hovedet. Hun vil ikke se ham igen, men han beslutter at fortælle hende sandheden om klodsen, hvis de kommer på god fod. Og hvilken sandhed!

Novellen Todd er mest bemærkelsesværdigt fordi det smukt lykkes forfatteren at skabe en historie totalt uden pointe, men med en interessant opbygning.

Holocaust-museet er grum på en helt anden måde. Eugene har inviteret sin kone Rachel til Israel, hvor de besøger Holocaust-museet. Meget symbolsk braser Eugene ind i glasvæggen mellem de to verdener, den før og den efter Krystalnatten. Eugene får blodnæse. Rachel prøver at hjælpe ham, men han insisterer på at resten af den guidede tur med. I salen med Børnenes mindesmærke læser en stemme navne op på jødiske børn der døde under 2. verdenskrig. En japansk turist græder af sorg. Det gør Eugene også, men det er en anden sorg, og Rachel går ud for at ryge.

Etgar Keret skriver fantastisk, og gennem hans noveller får man vendt op og ned på de vigtige ting i verden. Samtidigt får vi glimt af livet i Israel, der både ligner vores hverdage, men også er så helt og aldeles anderledes.

Pineapple Crush

Noveller

Etgar Keret

Oversat af Søren Holst

230 sider

Jensen & Dalgaard

Udgivet: 12.11.2021

Birte Strandby