Pearl og lillesøsteren May er født på the sunny side. De er rige, forkælede og lever lykkeligt i det pulserende Shanghai uden nogensinde at undre sig over storbyens mange fattige kvarterer, tiggerne eller kulierne, der fragter dem rundt. Året er 1937 og de har forbløffende megen frihed årstal og opdragelse i pæne familier taget i betragtning – deres mor har eksempelvis snørede fødder, så der er sket noget på en enkelt generations tid.

Men de nyder livet og mulighederne, indtil den morgen de kommer hjem fra en festlig nat og får at vide, at deres far har arrangeret ægteskaber for dem. Han har spillet sin formue væk, og pigerne skal giftes med to kinesisk-amerikanske brødre og rejse til USA som led i en gældsafviklingsaftale. Samtidigt udbryder krigen mod Japan og de tvinges til at flygte. Vejen til San Francisco bliver en anden end forventet, og indrejsen vanskeliggjort af, at USA på det tidspunkt afviser kinesere, medmindre de har særlig status. Først da May føder et barn på amerikansk grund, får de tilladelse til at rejse til ægtefællerne i San Francisco. Det er pigernes hensigt at flygte fra svigerfamilien, men tingene udvikler sig anderledes, og verdenshistorien kommer tæt på de to søstre, der tilsammen har styrken til at klare hvad som helst.

Den unge Pearls perspektiv på kultur og historie sætter tingene i relief, men giver også en på sine steder uengageret fremstilling af hændelser, der ville give de fleste andre betydelige traumer. Der er megen handling og snedige intriger samt en god beskrivelse af det gamle Kina i den nye verden.

Lisa See

Oversat af Lene Gulløv
414 sider
Udgivet: 11.01.2011

Birte Strandby