Roman om livet efter Hitlers magtovertagelse i Tyskland og begyndelsen af 2. verdenskrig. Madelina er barnet, der beretter om sin familie, om sin elskede fars død, om moren der gifter sig igen og om tidens uro og forvirring, som hun ikke helt forstår.

Madelina har to søstre og en – set i lyset af tidens strenge opdragelse – harmonisk familie, indtil faren bliver syg og dør. Da er hun seks år gammel. Hendes mor bliver efterfølgende syg, og Madelina og hendes ældre søster Gerda er nødt til at tilbringe nogle måneder på børnehjem. Skønt børnehjemmet er drevet af nonner, er det ikke kristen kærlighed der præger børneopdragelsen der, men nærmere en kronisk mistillid til børn og måske en overbevisning om, at børn er født onde og skal styres.

Efter tiden på børnehjemmet kommer de to piger hjem igen. Deres mor har giftet sig med en voldelig og kontrollerende mand. Samtidigt vinder Hitler frem; unge mennesker, også Gerda, melder sig ind i Hitler-Jugend og de voksnes verden er delt mellem dem, der mener, at jøderne måske ikke er et samfundsproblem, og dem der mener, at Hitler er manden der skal skabe orden i Europa. Madelina bliver modvilligt vidne til Krystalnatten, og læseren er vidne til Madelinas forandring fra usikkert barn til en selvbevidst ung pige. Hun ender med at gifte sig og rejse til Danmark.

Barnets synsvinkel er godt formidlet og viser et billede af, hvordan den logik der er indlysende for voksne – for eksempel hvad man kan sige og ikke sige under et repressivt styre – grænser sig til det uforståelige for barnet.

Britta Helbek

284 sider
Attika
Udgivet: 29.08.2012