Fantasygenren har optaget store dele af bibliotekshylderne i børne- og ungeafdelingerne de sidste 20-25 år. Universet i genren er præget af nogle grundfortællinger om kampen mellem det gode og det onde, om den udvalgte, ofte en forældreløs dreng, som står udenfor den almindelige orden, og som sammen med sine hjælpere skal frelse verden, og sig selv, igennem en række opgaver han skal løse, og prøvelser han skal udstå. Flere danske forfattere har specialiseret sig i genren, og har skrevet bøger af svingende litterær kvalitet. Nu har forfatteren Bodil El Jørgensen også kastet sig helt og fuldt ud i fantasygenren med bøgerne om ”Pigen fra havet”.

Svava blev som helt lille fundet på stranden af Martha, en ældre kvinde, som tager hende til sig og forsøger at opdrage hende efter Traditionen, som man følger i fiskerbyen Lysebugt. Ifølge Traditionen går piger og kvinder med opsat hår, og det er ikke velset at man synger eller bader i havet ifølge Traditionen. Svava er omkring 12 år gammel, og er aldrig rigtig blevet en del af fællesskabet i landsbyen. Hun bliver ikke behandlet særlig godt af de voksne, og der går rygter om, at Svava er farlig, og at hun har overnaturlige evner. Rygterne har især at gøre med den ravmedaljon, som Svava havde om halsen, da hun i sin blev fundet, og som hun altid siden har båret. Forsøger nogen at fjerne den fra hendes hals, får de stærke hovedsmerter, og mister bevidstheden.

Svava går meget for sig selv ved havet, så hun kan synge og bade uden at nogen opdager det. Til sin store overraskelse kommer drengen Elmon til hende og tilbyder sit venskab, og sammen forsøger de at finde ud af mere om, hvem Svavas far var, og hvor hun kommer fra. Det får stemningen i byen til at blive mere og mere fjendtlig, og Svava indser til sidst, at hun er nødt til at flygte.

Set med voksne øjne synes jeg der mangler lidt, for at bogen kan kaldes rigtig vellykket. De forskellige fantasyelementer trækkes ind, men forfatteren formår ikke helt at få universet til at leve, og få læseren til at føle sig som en del af det fortalte. Men forfatteren supplerer den lidt selvhøjtidelige fantasygenre med et klædeligt strejf af humor, som i bogen her især kommer til udtryk i dialogerne, og det er sammen med det relativt simple univers med til at gøre bogen egnet for yngre børn, på omkring 10-12 år.

Pigen fra Havet – Ravmedaljonen

Bodil El Jørgensen
155 s. 30/9 2015
Gyldendal

Maibritt Lindblad