I år er det 75 år siden at Den Franske Skole blev bombet.Jacob Weinreich har forfattet romanen ”Pigen fra Den Franske Skole” om besættelsens sidste tid, frihedskampen og om den uheldssvangre bombning af Den Franske Skole den 21. marts 1945. Her mistede 86 børn og 18 voksne – de fleste nonner – livet.

Romanen foregår i fire separate spor. Vi følger nonnen Benedikte, københavnerpigen Asta Müller, modstandsmanden Harald og den engelske Royal Air-Force pilot Edward Cleveland, idet romanen skildrer bombningens betydning for deres liv. Disse karakterer er alle fiktive, men bygger dog på grundig research, historiske fakta, vidneudsagn og breve. Der fandtes fx en chefnavigatør ved navn Edward Sismore hos RAF og en søster Benedikte (stavet med K) jf. kilder på internettet.

Den unge nonne Benedikte underviser på Den Franske Skole, og drager omsorg for en lille pige ved navn Malene. Pigen er 6 år og elev på Den Franske Skole, hvor hun bliver drillet af de andre elever og kaldt ”Alene-Malene”. Det er Malene, der ses på bogens stærke forsidebillede. Malenes far er modstandsmand og ven med Harald, der fortælles om i et andet spor. Malenes mor, Lise, er kollega til den unge kvinde Asta, der udgør bogens tredje spor. Modstandsmanden Harald har mistet sin tvillingebror i starten af krigen. Det har sat dybe spor. Harald er bidt af hævn, hvorfor han engagerer sig i modstandsarbejdet med liv og sjæl. Den unge Asta Müller har en tysk far. Hun arbejder på kontor, hvor hun gør brug af sine gode tyskkundskaber som tolk i Udenrigsministeriets Pressebureau. Hun overtales modvilligt til at hjælpe modstandsbevægelsen.

Disse menneskeskæbner krydser således hinandens spor. Den sidste person – er den engelske Royal Air-Force pilot Edward Cleveland – der er pilot på missionen, der skal bombe Shellhuset i København. Han bliver den direkte anledning til, at livet for alle bogens personer for altid forandres dén dag i marts 1945.

Jacob Weinrech har skrevet en fornem historisk roman, der er svær at ryste af sig. Romanen har et fantastisk godt flow, og er beskrevet med en sanselighed, der gør handlingen utrolig levende for læseren. Det er en læseoplevelse, der gør stort indtryk – ikke alene pga. den alvorlige historie den beretter om, men ganske enkelt også fordi den er veldrejet og –formidlet. Forfatteren skriver detaljeret og indsigtsfuldt om menneskeliv, mod, skæbner og krig. Han formår at gøre det til en vaskeægte pageturner, der indfanger krigens alvor og gru. Samtidig tegner han et fortrinligt tidsbillede af Danmark ved krigens slutning.

Skønt handlingen forgår i flere parallelle spor er bogen letlæselig, da Jacob Weinreich skriver i et flydende sprog. Han evner at bygge historien fint og overskueligt op fra starten af. Nok har personerne umiddelbart hvert deres liv, men det er alligevel ganske tydeligt at de alle er en del af samme overordnede fortælling om bombningen af Den Franske Skole.

”Pigen fra den franske skole” er en rørende, stærk og vedkommende krigsroman, der vil tale til alle der nyder en god historisk roman. At den bygger på virkelige hændelser er i min optik kun et plus. Det er en dramatisk skildring med filmiske kvaliteter – til tider måske en kende for farverige. Men det er en lille detalje.

Jacob Weinreichs roman om danmarkshistoriens store tragedie på Frederiksberg fortjener et stort publikum. Du kan se frem til en fascinerende og flot fortælling om modstandskamp og livet under besættelsen!

Pigen fra den franske skole

Forfatter: Jacob Weinreich

Forlag: Politikens Forlag

366 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 19. 3. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg