Den italienske forfatter Donatella Di Pietrantonio udgives nu på dansk. Glæd dig, kære læser! Hvis du er fan af Ferrante vil du blive glad for ”Pigen de sendte tilbage”. Det er stærk og bevægende læsning.

Hovedpersonen er en pige på tretten år. Ved fortællingens begyndelse bliver hun pludselig en dag afleveret hos noget fattig familie, hun ikke kender. De to, hun hidtil har kendt som sin mor og far, fortæller blot, at hendes rigtige forældre vil have hende tilbage. Pigen forstår intet! Hun er vokset op i troen på, at de var hendes rigtige forældre. Ingen forklarer noget.

Handlingen udspiller sig i Italien engang i løbet af 1970´erne. Romanen benytter en retrospektiv jeg-fortæller. Vi får ikke pigens navn at vide. Hun omtaler sig selv som l’Arminuta, pigen de sendte tilbage.

Pigen er vokset op som enebarn hos et velfungerende par med styr på tingene, en god økonomi og et rart hjem ved havet. Skiftet til en fattig familie på landet med mange børn er øredøvende. Men værst af alt er øretæverne, sulten og utrygheden. Samtidig martrer fortvivlelsen hende: Hvorfor er hun blevet sendt tilbage til sine biologiske forældre? Har hun mon gjort noget forkert? Er hendes tidligere mor mon syg? Vil hun mon komme tilbage eller ej?

Donatella Di Pietrantonio har skrevet en barsk og rå roman om svigt, sorg, savn, relationer og fortielser. Den gør et uudsletteligt indtryk på sin læser.

Hovedpersonen skiller sig ud fra de andre børn i den nye familie takket være sin store begavelse. Hun kommer fra en privilegeret tilværelse, hvor hun gik til ballet og svømning. Praktisk arbejde var ikke en del af hendes dagligdag. Nu vendes alt på hovedet. Hun må opøve evnerne til at begå sig i en helt anden verden. Gradvist opbygges et særligt bånd til lillesøsteren Adriana, som hun deler seng med.

”Pigen de sendte tilbage” er en medrivende og intens roman om mødre og døtre og om arv og miljø. Donatella Di Pietrantonio skildrer det så præcist, at det gør ondt! Det er socialrealisme af den fineste slags; vigtig og vedkommende. Forfatteren belyser hvordan de voksne, i deres insisteren på at opfylde egne ønsker og behov, begår grufulde overgreb mod deres børn. Samtidig efterlader den håb med en hovedperson, der trods modgang holder ud og holder ved. Det er forbilledligt!

Donatella Di Pietrantonio formår at holde læseren fanget hele vejen. Vi får små hints om, hvordan det går hovedpersonen og nogle af hendes søskende sidenhen, men det er et spor der ikke følges op. Romanen fokuserer på fortællingen om, hvorfor pigen blev sendt tilbage og hvordan hun klarede sig umiddelbart derefter. 

”Pigen de sendte tilbage” minder som sagt om Elena Ferrante. Det gælder både det smukke sprog og tematikken. Der venter således en hel unik læseoplevelse, der samtidig er mere lettilgængelig end flere andre italienske forfattere. Glæd dig til at blive bevæget!

Pigen de sendte tilbage

Forfatter: Donatella Di Pietrantonio

Oversættelse: Birgitte Grundtvig Huber

Forlag: C & K 

224 sider. 

Udgivelsesdato: 6. 3. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg