De fleste husker sikkert Niceville – bogen og/eller filmen. Pigekammeret handler om de samme problemer, racismen, udnyttelsen og nedværdigelsen af en gruppe mennesker, der påtager sig de opgaver andre fravælger; men i modsætning til Niceville foregår Pigekammeret i nutiden. Lokaliteten er Singapore, og tjenestepigerne er fortrinsvis filippinere, kvinder der er rejst ud for at arbejde og passe andres børn, så de kan sende penge hjem til deres egne børns uddannelse. Det gælder Dolly og Tala, vores hovedpersoner. De arbejder hårdt, og deres betingelser er dårlige, men det bliver værre, da en anonym blogger, Vandas blog, dukker op og fortæller om, hvordan man bør behandle sin tjenestepige:

Tjenestepiger kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Derfor er det meget vigtigt, at du opbevarer din tjenestepiges pas et aflåst sted, især hvis hun passer dine børn.

Bloggen fortsætter i samme genre, og harmen er stor blandt de mange filippinske au pair-piger, indtil Tala tager til genmæle i sin Maidhacker og giver Vanda råt for usødet. Det vækker opmærksomhed, og mere end 19.000 besøger Maidhacker. Tala undrer sig sommetider over, hvor Vandas blog henter sin information, men hun fortsætter ufortrødent med Maidhacker.

Udover Dolly og Tala følger vi Jules, der er englænder med sund sans og et desperat behov for at få et barn. I historien er hun den menneskelige hvide i et miljø der er præget af white supremacy og nedværdigelse af andre.

Dolly arbejder for en familie med to drenge. Den ene har et temperamentsproblem, og da Dolly tager sig af det, styrter den mindste ud af huset og bliver kørt over. Det får konsekvenser også for Dolly, og hun bliver afskediget med risiko for at blive returneret til Filippinerne. Tala mister også sit job, og de to fightere er lige ved at give op, men romanen ender både med en god udvikling og lidt velfortjent held.

Romanen er inspireret af virkeligheden, og forfatteren har hentet sit stof, mens hun selv boede i Singapore.

Fiona Mitchell

Pigekammeret

Oversat af Marie Kopp

376 sider

Cicero

Udgivet: 03.05.2018

Birte Strandby