Den kære plysbjørn Peter er kendt af børn og voksne i alle aldre. 79 år efter den første Peter Plys udkom i Danmark, vender det meget levende, lettere dovne og ret naive honningelskende tøjdyr tilbage. Vi møder alle de gamle bekendte som den ængstelige Grisling, den vrisne Æslet, det lalleglade Tigerdyret, den ikke ret kloge Ugle, Ninus, Kængu og ikke mindst drengen Peter.

I ti nye historier får vi en herlig rundtur i det kendte univers rundt om Hundredmeterskoven. Det er 80 år siden Peter sidst besøgte skoven og tøjdyrsvennerne, men det er jo eventyr, så Peter er stadig en dreng. Det bliver en festlig sommer med masser søde og fornøjelige oplevelser med stavekonkurrence, honningjagt, cricketspil og skovskole. Som i de gamle Peter Plys-bøger er der masser af fornøjelig læsning for både små og store, selvom historierne nok ikke er rigtigt forståelige for børn under 5 år og mange af dem mest egner sig til børn i de yngste skoleklasser – og selv for dem er der en del svære ord, de nok skal have forklaret.

Men alt i alt er det et fortræffeligt initiativ, at komme med nogle flere fortællinger om det herlige magiske sted, hvor tøjdyrene er skabninger med personligheder med masser af menneskelige fejl. Og børnene kan garanteret let sætte sig ind i tøjdyrenes mange sproglige misforståelser og undren over uforståelige handlinger, som børnene er vant til at opleve, når de færdes i de voksnes verden.
God fornøjelse med oplæsningen.

Peter Plys på nye eventyr
Forfatter: David Benedictus
Illustrationer: Mark Burgess
Oversættelse: Kina Bodenhoff og Marianne Hansen
200 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 05.10.09

Jan Vandall