Dette er en øjenvidnebeskrivelse af pestens år i London, 1665, skrevet af sadelmager H. F. Det vil sige, det er Defoe der har skrevet historien, og den blev udgivet første gang i 1722. Det kan, som oversætter Hans-Jørgen Birkmose skriver i forordet, ikke være en øjenvidneskildring, for Defoe var kun fem år gammel i 1665. Til gengæld havde han en onkel med forbogstaverne H. F., så i princippet kan det være hans beretning, Defoe har nedskrevet, og bogens informationer har da også vist sig at være korrekte, i det omfang de kunne tjekkes. Under alle omstændigheder har vi en omhyggelig udlægning af hvordan pesten kommer snigende med to mistænkelige dødsfald, før angrebet virkeligt sætter ind.

Efter svære overvejelser beslutter H. F. at forblive i London, og det giver ham mulighed for at følge pestens hærgen dag for dag i det forfærdelige år, hvor mere end 68.000 borgere dør af pesten.

Myndighederne indfører karantæne, og beboerne i huse hvor der er konstateret smitte, må ikke længere forlade huset. Det er ikke alle der følger forbudet. Nogle stikker simpelthen af, andre beder betjenten i området om at hente medicin – og mens han er væk, banker de hul ind til naboen, så familien kan flygte ad den vej. Så der går masser af smittede mennesker rundt i London.

Myndighederne gør forsamlingsfrihed ulovligt og forbyder tiggere at færdes i gaderne, andre lukrerer på angsten og sælger hemmelige vidundermidler, og atter andre bryder ind i de forladte huse og stjæler hvad der måtte være af værdi.

H. F. viser et billede af storbyen, hvor folk dør som fluer, hvor der kommer regler om fjernelse af affald, og regler for begravelser. Han oplister omhyggeligt, hvor mange der er døde i de forskellige sogne, og om dødsårsagen er pesten eller noget andet – plettyfus, forædthed, tænder. Undervejs får han fremstillet et billede af sig selv, en nøgtern mand med praktisk sans, dømmende overfor dem der begår forbrydelser og relativt troende.

Pestens år har inspireret Camus til ‘Pesten’, der er en bedre roman. Pestens år er trods alle sine skønlitterære kvaliteter måske lige så meget en grundig rapport.

Pestens År

Daniel Defoe

Oversat af Hans-Jørgen Birkmose

272 sider

Hoff & Poulsen

Udgivet: 30.04.2019

Birte Strandby