25 små noveller om at være menneske, når det er værst.

Novellen Is handler om isskulptøren der fremstiller et mareridt i isblokke. Medusas flåde er en skulptur af de sidste overlevende på tømmerflåden efter skibskatastrofen i 1816 – da de er i gang med at fortære hinanden og har smidt de svageste over bord. Skulptøren bliver så grebet af sit eget værk, at han ender med at begå en ulykke på sig selv.

De fleste af novellerne foregår på Svalbard, og der er is, kajakker og fjelde med i flere af dem. I novellen Brud lurer klimakatastrofen lige under overfladen, når den kvindelige hovedperson skriver:

Heldigvis er sneen steril heroppe. Lidt endnu i hvert fald. Og hendes mand fortæller tilsvarende turisterne, At der snart ikke er mere is til deres drinks. Den kvindelige hovedperson styrer sin snescooter hen over sneen, farten er en del af hende, og læseren får indtryk af en hasarderet færd understøttet af smerten over, at hun tidligere har dræbt et barn med sin snescooter. Det var en ulykke, og hun har aldrig fortalt det til nogen, heller ikke da liget dukker op om foråret. Temaet er fart og skyld.

I novellen Opstandelse møder vi en mand der har planlagt at blive frosset ned, før han bliver gammel og syg. Det er hensigten, at han skal vækkes 100 år senere. Det koster en million kroner, men for 400.000 kr kan hovedet blive frosset ned, og han har valgt gør-det-selv-metoden der er billigere.

Nogle siger, at hjernen kun overlever i ni minutter uden ilt, men han synes, det skal komme an på en prøve.

En anden novelle handler om kvinden der er klar til at forlade mand og børn for en elsker, som i øvrigt dør, hvorefter hun vild af sorg kaster sig ud foran et tog. Eller det ville hun gøre, hvis hun ikke lå så godt og lige havde trykket på snooze-knappen.

Permafrost spiller på det sanselige, især i forhold til naturen, men der gøres også plads til en konstaterende kynisme:

De hænger ham en tirsdag eftermiddag lige efter fysiktimen.

Novellerne karakteriseres af en vekslen mellem det sanselige, det indlevende og en kølighed, der overrasker gang på gang.

Permafrost

Fortællinger fra et yderpunkt

Eva Botofte

168 sider

Vild Maskine

Udgivet: April 2019

Birte Strandby