Leif Davidsen er igen på banen med en spændingsroman fra Putins nye Rusland. Davidsen har dog sørget for, at den moderne russiske tsar har fået navneforandring.
Plottet er ganske udmærket. Den gamle, ortodokse Patriark er død. Samtidig er en 37-årig dansk katolsk præst blevet brutalt banket ihjel med baseballskøller lige udenfor Kreml. Den dødes tvillingebror, Adam, kommer til Moskva med sin russiske mor for at hente liget hjem til Danmark. Adan finder mange mystiske omstændigheder ved broderens drab, og han begynder at stille spørgsmål, som magthaverne finder ubelejlige og det viser sig selvfølgelig at være livsfarligt i det gennemkorrupte Moskva. Flere forskellige magtinteresser er i spil, og der er stadig kamp om de mange russiske råstofmilliarder, som de magtfulde kan rage ned i deres egne private lommer og Adam bliver fanget i et indviklet spil om magt og milliarder.
Selvom plottet sådan set er ok, er det alligevel som om vi får lidt af den samme gamle vin på en ny flaske. Beskrivelserne af korruptionen i Rusland og fortællingen om verdenshistoriens største tyveri (af Ruslands værdier som olie, gas, fabrikker osv. efter Sovjetunionens sammenbrud) har vi fået mange gange. Tilbage er en velskrevet historie og at være halvt russer og halvt dansker og havne i store vanskeligheder. Historien bliver fortalt i et ganske adstadigt tempo og der kommer ikke rigtig nogen overraskelser undervejs. En roman for Davidsen-fans, der kan lide hans afslappede og rolige fortællestil.
Patriarkens hændelige død
Forfatter: Leif Davidsen
430 sider
Lindhardt og Ringhof
Udg.: 13.03.2013
4 glober
Jan Vandall