Turneteatret viste i 2015 et gensyn med Soyas Parasitterne. Når man har set DRs vidunderlige udgave fra 1958 med Gunnar Lauring, Clara Pontoppidan og Else Marie – bedre kendt som konsulinde Holm fra Matador – så kan man godt være forhåndsskeptisk. Kan det gøres lige så godt igen?

Og ja, det kan det. Hans Holtegaard spiller en enestående Gruesen, der med uforlignelig retorisk talent bedrager alle. Replik for replik er det som at genhøre og -se Gunnar Lauring og midt i tragedien er Parasitterne blevet til en komedie. Der er stadig svigt og mord, men den tykke ironi og ægteparret Gruesens indbyrdes forhold er grotesk komisk.

Minder Hans Holtegaard om Gunnar Lauring, så er Susanne Heinrich til gengæld ikke Clara Pontoppidan. Hun har ikke Pontoppidans ydmygt-underdanige-hen-ad-jorden-krybende og let forvirrede skrøbelighed, men det passer meget godt med, at stykket er rykket frem til nutiden, og Heinrich repræsenterer en mere moderne, en mere robust udgave af den hengivne hustru, måske forårsaget af den mellemliggende periodes kvindekamp.

Fremrykningen i tiden fremgår tydeligt af datterens jargon og påklædning, hvorimod ægteparret Gruesens stil og hjem ikke er fulgt med tiden, men det er en detalje i det underholdende stykke om mægler Gruesen, der snyder og svindler støttet af den forstyrrede hustru og den vulgære datter. De store muligheder ankommer sammen med dansk-amerikanske Miss Olsen der angiveligt er millionær og klar til at sende sine millioner efter den første den bedste baby. Det fanger Gruesen, og derfra er der ikke langt til at fremstille et testamente og gå videre til mordet.

Soya

Turneteater

September 2015

Instruktør: Mogens Pedersen

Scenograf: Gitte Baastrup

Medvirkende: Hans Holtegaard, Susanne Heinrich, Sidsel Siem Koch, Hanne Laursen, Kresten Andersen, Jørgen Bing, Thomas Jacob Clausen, Francisca Bredahl Jensen

Varighed: 2 timer & 30 minutter inklusiv pause