Levende formidlet roman af Simon Fruelund der i 2009 udgav Verden og Varvara (bogvægten.dk).

Anjas mor er chilener og hendes far er dansk, og det er tilsyneladende hendes dilemma, der er lige ved at sende hende ud over kanten. Hun flytter til Danmark for at bo hos sin far og hans kone. Her læser hun spansk og passer sit job som filmoperatør i en biograf. Anjas mor er redaktør på et stort dagblad i Santiago de Chile, men kommer til Danmark for at se til sin datter. Faren, Jarl, rejser til Chile og møder der Cecile, som han gør gravid.

Der er 168 små kapitler, et for hvert synsvinkelskift. Bortset fra Anjas traumatiske drømme, er det meste af romanen skrevet i dialoger. Det giver et fortættet og rapt indtryk.
Synsvinklen følger oftest Anja, men også hendes mor og far såvel som farens kone trænger sig på med holdninger og perspektiver. Anjas mor bliver opereret for en svulst i hjernen, men klarer det udmærket. Alligevel får Anja et sammenbrud, der synes at have baggrund i hendes let splittede forhold til sine fædrelande, og hun har tilsyneladende nogle vanskeligheder med at finde tilbage til sin livsbane igen.

Jarl er romanens svage led. Bortset fra at han en enkelt gang fungerer som stærk mand, da han (telefonisk) skal hjælpe Cecile væk fra en potentiel voldtægtsforbryder, synes han ikke at have mange holdninger til sit liv og kvinderne i sin tilværelse, men lader sig skubbe rundt efter deres forgodtbefindende med det resultat at hans kone sparker ham ud, og han ender som han begyndte.

Simon Fruelund

152 sider
Gyldendal
Udgivet: 12.01.2012

Birte Strandby