Selvbiografier har det med at være selvhøjtidlige og småkedelige vel nærmest ifølge sagens natur. Det positive ved selvbiografier er så billederne af omgivelser og medmennesker, for det er jo altid et lille bidrag til historien. I den forbindelse er det i Isabella Miehe-Renards selvbiografi ganske underholdende at læse om skuespilleren og mennesket Louis Miehe-Renard og den vilde cirkusfamilie, der lever i luksus om sommeren, når faren spiller revy og går rabundus om vinteren på grund af samme familiefars ikke alt for gennemtænkte økonomiske dispositioner.
Længere henne i bogen får vi et interessant blik ind i en medieverden under forandring, netop da programmerne Eleva2ren og Lykkehjulet dukker op i dansk TV, hvilket tydeligvis må have været en revolution omend ikke en af dem, der fører forbedringer med sig. Isabella Miehe-Renards tilværelse fremstilles lidt todimensionel, den handler mest – sikkert tilsigtet – om at være ‘På’. Skønt forfatteren er ærlig og humoristisk (kaldet Decibella af lydmændene på grund af kraftig røst), er der ikke meget at hente fra livet mellem studieværttilværelsen og depressionerne.
Der er klip af mange kendte TV-folk og en del berømte forfattere, blandt andet Erica Jong, Fay Weldon og Jose Saramago, og det er interessant at blive bekræftet i sine fordomme om den kulørte presse og deres fremgangsmåder, men generelt er bogen så overfladisk som TV2s programmer i øvrigt.
Forfatteren er bedst, når hun beskriver omkostningerne ved at være født eksponeret, og den lille bog er hurtigt læst. Hvis man kan tale om en morale, kan den nærmest simplificeres til: Pige, træd varsomt … Og det er vel næppe nogen nyhed?
Forfatter: Isabella Miehe-Renard
184 sider
Samlerens Forlag
Birte Strandby