Dernæst bekræftede Darwin mig i, at det slet ikke var neandertalerne, der var en evolutionær fiasko men i stedet homo sapiens …

Otte noveller om mennesker i den tredje alder hvilket ikke nødvendigvis er noget med ro og eftertanke.

Her er for eksempel en ny udgave af nytårets 90 års fødselsdag. I stedet for Sir Toby, Admiral von Schneider, Mr. Pommeroy og Mr. Winterbottom har Miss Sophy og James besluttet sig for at invitere andre gæster. Det er James’ idé, hans levertal er svært forhøjede, og hans læge har kraftigt anbefalet en omlægning af hans livsstil. Miss Sophy har inviteret seks gæster, og udvidelsen af bordet med en ekstra bordplade har gjort det nødvendigt at fjerne den døde tiger der lå på gulvet, en ændring James glæder sig over trods sine abstinenser. Aftenen udvikler sig noget anderledes end forventet og meget anderledes end den sædvanlige 90 års fødselsdag. Til gengæld opdager James, hvorfor Miss Sophy kan blive ved med at fejre sin 90 års fødselsdag.

En anden novelle, ‘Den enes død’, handler om Viktor, der i en sen alder får en åbenbaring. Det er ikke Gud, men Darwin han møder. Darwin viser ham en bog ‘Arternes udryddelse’ og beder Viktor finde ud af, hvor evolutionen gik galt og gjorde menneskene til en invasiv, destruktiv art. Viktor kaster sig ud i eksperimenterne med stor entusiasme, men de går heller ikke helt som forventet.

Og så er der Tove, der går i kirke for at få velsignelse til at myrde sin mand, og andre der dør mere fredeligt. Her kan man nyde lune, stilfærdig retorik og små chok.

På næstsidste vers

Noveller

Peter Qvist

141 sider

Trykværket

Udgivet: 2019

Birte Strandby