Lise Bidstrup fortsætter med konstruktionen af dystopiske universer som i Spillets by og Idolernes by.

Det er tiden efter neoliberalismen. Økonomierne i USA, Kina og resten af verden er brudt sammen. Fattigdommen hersker overalt. I lighed med et par andre lande har Danmark lukket sine grænser, men der er ikke længere meget velfærd at værne om. Borgerne er inddelt i de registrerede og de uregistrerede. De registrerede står hver uge i kø for at modtage statens forsyninger, en stadigt skrumpende beholdning af fødevarer. De uregistrerede holder til i udkanten af storbyerne, de modtager af og til almisser.

Prisen for lukkede grænser er høj. De 16-årige piger og drenge indkaldes, og efter en kort træning bliver de sat til at bevogte grænserne og skyde på alt, hvad der bevæger sig.

Malte bor sammen med sin familie. De er hyppigt sultne men har stadigt et hjem og hinanden. Malte fylder 16 om tre uger, og det er ikke noget han ser frem til med forventning. Værre bliver det, da han bliver hentet af militæret længe før tid, fordi der er opstået problemer ved grænserne. Han når dårligt at sige farvel til familien, før han sammen med andre unge udstyres med skydevåben og pligten til at skyde på indtrængende. Situationen i landet forværres. Dels kommer der massive angreb på grænserne, og dels øges de interne uroligheder. Livet bliver vanskeligere, men Malte har en skytsengel, der viser ham vej væk fra dystopien.

Skytsenglen er lidt for meget, Malte selv er relativt unuanceret, men konstruktionen af verden lykkes her såvel som i forgængerne umådeligt godt.

Lise Bidstrup

295 sider

Høst & Søn

13+

Udgivet: 22.09.2015