En barsk novellesamling om hverdagens tragedier, mangelfulde forældreskaber og nedarvet magtesløshed.

I Frihedens indsnævring kigger hovedpersonen ud ad vinduet og kan se sin stalker stå nede på gaden. Stalkeren, Kim, har ellers fået tilhold af politiet men holder sig ikke tilbage, heller ikke med sms’er eller med at bestille varer over nettet og få dem leveret til vores hovedperson, vores stakkels offer der deler sine tanker mellem overvejelserne om Kims baggrund og sin egen tilværelse – som offer. Novellen slutter overraskende på flere niveauer, især da det står klart, at novellens præmis satser på læserens fordomme. Det er uhyre raffineret. Raffineret kan man også kalde sproget i novellerne, skønt det enkelte gange bliver tungt i sin stræben efter at ramme meningerne præcist.

Vejen imellem er forfærdende og rørende. Hun sidder i sin vindueskarm og kigger på livet og på ham, ejendomsmægleren på den anden side af gaden. Han sidder foran sin computer og holder lidt øje med hende der sidder i vindueskarmen. Hun kan se, at han spiser ret meget junk food og drikker for meget kaffe, og hun spekulerer på, om han ved hvor usundt det er. Han kan se, at hun er meget tynd, og at hun aldrig får gæster. De ser aldrig direkte på hinanden. Hun har haft en barndom i helvede og er ved at forberede sig på selvmordet, der kun kan blive smukkere end livet. De sidste dage bruger hun på at skrive til ejendomsmægleren, selvom hun ikke forventer, at han nogensinde vil læse hendes beretning.

Barndommen i helvede er et tema der går igen. I To verdener er det Naja det går ud over, jeg-fortællerens bedste ven. Naja bliver slemt misbrugt af sin familie. Fortælleren støtter og trøster, men det er der ikke andre der gør, hverken lærere eller naboer. Tværtimod bliver fortælleren af sin lærer opfordret til at søge andre venskaber. Naja tænker også i selvmord – og i hævn.

Barndommens rejse fra start til slut … Nogle børn trak en nitte …

Wenche Thinnesen Vogtmann

Os imellem

268 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2017

Birte Strandby