At handle bæredygtigt er at handle ud fra en solidaritet med naturen og fremtidige generationer.

Klimakrisen er en kendsgerning. Politikere, erhvervsliv og andre voksne hænger i bremsen, mens børn og unge bliver skræmt. Det betyder, at der er behov for oplysning om, hvordan vi støtter vores børn, der jo kommer til at stå med problemerne.

Per Schultz Jørgensen bruger sine mange års erfaring i arbejdet med børn til at skabe en model for, hvordan vi kan være ansvarlige forældre der får børnene med ind i klimatænkningen og giver dem håb og muligheder, hvordan vi sammen skaber en familiefortælling der giver barnet livsmod.

Kriser har altid påvirket børn. Per Schultz Jørgensen henviser til tidligere risikoforskning, der tydeligt viser, at børnene påvirkes af forældrenes angst. Det skete også under Den kolde Krig, og med dagens sociale medier kan man ikke længere skjule farerne for ungerne. I stedet skal familien og børnene klædes på til at tage ansvar for klima og bæredygtighed. Det handler om dannelse, om at udstyre barnet med et indre kompas.

Otte familier fra hele Danmark giver deres bud på, hvordan de påtager sig ansvar og dyrker bæredygtighed. Flere har fravalgt bil og flyrejser, en del går ind for genbrug, nogle har opgivet deres stillinger og er flyttet på landet, og et enkelt forældrepar har været med i oprettelsen af en grøn friskole, hvor visionen er at uddanne børn til at tage del i den grønne omstilling.

Det lykkes familierne at reduceres deres CO2-udledning med 25 – 50%, og bæredygtigheden er blevet en del af familiefortællingen.

‘For mig er det vigtigt, at vi som enkeltpersoner er med til at gøre en forskel …’ Det er moden tale fra en 15-årig. Og generelt har børnene styr på, hvordan de genbruger, og hvad de spiser.

Børnene bliver ikke kørt rundt, nogle af dem er aldrig blevet det, men forholdet til pligter og forventninger er som i de fleste andre familier. Forældrene bestemmer rammerne, men børnenes holdninger respekteres. Forfatteren ar lavet en liste over, hvordan man får bæredygtighed til at blive en del af familiefortællingen.

Opdragelse til livsmod og bæredygtighed er en udmærket bog, let tilgængelig og et fornuftigt afsæt for den familie der gerne vil være ansvarlig og bæredygtig, og det er altsammen helt fint, efter at flere angstprovokerende udgivelser om klimaforandringerne er landet på bogmarkedet. Her er mulighed for håb og fremtid. Man skal dog ikke undervurdere, at bogen handler om ressourcestærke familier, der ikke giver sig tid til at vente på politiske beslutninger. Det handler om mennesker der tror på, at deres indsats er vigtig.

Men hvad med alle de andre? Nu mangler vi en guide til klimaskeptikere der er afhængige af deres bil og ikke bryder sig om genbrugstøj.

Opdragelse til livsmod og bæredygtighed

Per Schultz Jørgensen

179 sider

Kristeligt Dagblads Forlag

Udgivet: 2020

Birte Strandby