Ondt blod lyder som titlen på en halvdårlig krimi, men det er en fantastisk historie fra virkeligheden, nemlig historien om Elizabeth Holmes der nedlægger Silicon Valley og i en ung alder berømmes som den yngste selvskabte kvindelige milliardær i USA, medlem af Harvard Medical School Board of Fellow, af Time Magazine udråbt til at være en af verdens mest indflydelsesrige personer – indtil hun afsløres som svindler og falder ned af piedestalen.

Forfatteren John Carryerou er journalist på Wall Street Journal og fortæller her den forbløffende historie, der klart slår de fleste krimier med flere hestelængder.

Elizabeth indgiver sin første patentansøgning som nittenårig og dropper senere ud af Stanford og grundlægger virksomheden Theranos. Firmaet skal producere et apparat til blodprøvetagning og analyse af blod, et apparat der kan tage blodprøven med et prik i en finger og hurtigt levere resultatet. Ambitionerne fejler ikke noget, men det gør produktet. Det virker ikke efter hensigten, og ved nogle demonstrationer for potentielle kunder bliver blodprøverne analyseret af apparater købt hos andre producenter. Man kan undre sig over, hvor let Elizabeth skaffer kapital og betydningsfulde forbindelser, men man får også indtrykket af, at alle vigtige pengemennesker kender hinanden.

Flere af samarbejdspartnerne efterspørger demonstrationer af produkterne, besøg på laboratorierne og dokumentation for såvel teknik som for finansielle aftaler, men det lykkes i stort omfang Elizabeth at snige sig uden om alle kravene og fortsætte den ambitiøse kurs og de optimistiske budgetter.

I tidens løb er der mange ansatte fra Theranos der med bekymring opfanger problemerne og enten siger op eller bliver fyret. Elizabeth og hendes mentor og kæreste, Sunny, lægger vægt på, at de ansatte arbejder i mange timer, men hvis de røber tvivl om ledelsens beslutninger, får de den kolde skulder eller en fyreseddel – af den øjeblikkelige slags, hvor de bliver fulgt til døren uden mulighed for at rydde skrivebordet først.

Elizabeth er en interessant personlighed, og hun må være i besiddelse af særlige talegaver og/eller karisma. Det sagde man også om direktøren for Nordisk Fjer i 1991 og om Peter Brixtofte. Men hun er ikke bogens eneste attraktion. Der er mange personligheder og mange navne at holde styr på, men man husker Richard Fuisz, der for at hævne en såret stolthed udtager patent på en proces, som han ved at andre vil efterspørge senere.

Ondt blod blev kåret til årets businessbog 2018 af Financial Times og McKinsey, og det kan man godt forstå.

Ondt blod

Grådighed, svindel og storhedsvanvid i Silicon Valley

John Carreyrou

Oversat af Michael Jepsen

347 sider

memoris

Udgivet: 2020

Birte Strandby