Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling kan andet og mere end at skrive troldmandsbøger for børn og unge. Under pseudonymet Robert Galbraith udsender J.K. Rowling den bloddryppende krimiserie om privatdetektiven Cormoran Strike, der er henvendt til den voksne læser.
I bind nr. tre ”Ondskabens høst” er vi tilbage i London hos Cormoran Strike, der har en fortid i militærpolitiet og som udsending – bl.a. i Afghanistan. Strike har følgeskab af sekretæren og assistenten Robin Ellacott, der drømmer om en karriere som privatdetektiv, efter hun er droppet ud af psykologistudiet.
Robin Ellacott bliver ufrivilligt omdrejningspunktet for handlingen, da hun på kontoret modtager en forsendelse indeholdende et afhugget kvindeben. Strike mistænker tre mænd; alle er det personer, der har et horn i siden på Strike. Snart følger flere bestialske mord, hvor kvinder får afhugget kropsdele. Sagen fylder selvsagt godt i medierne. Efterhånden viser sig, at morderen er ude på at hævne sig på Strike ved at gå efter Robin. Men da er makkerparret for længst dybt involveret i optrevlingen af mordene, og bevæger sig dermed tættere og tættere på den gale morder.
Sideløbende med den dramatiske jagt på morderen, står Robin Ellacott over for at skulle giftes med sin kæreste gennem ni år. Men det er ikke uden kvaler. Er Robin mon helt sikker i sit valg? Strike kommer sammen med en velhavnende singlemor, der kan synes milevidt fra den jordbunde detektiv. Det er tydeligt, at Robin og Strike nærer følelser for hinanden. Ingen af dem vil erkende det.
”Ondskabens høst” er en spændende og fascinerende krimi, der læner sig meget op af den klassiske kriminalroman. J.K. Rowling skriver godt, og formår at vise en meget bred palette af England i sin roman. Læseren møder – især – underklassen, der kæmper med fattigdom, vold og kvindeundertrykkelse. Men vi får også en flig af den mere velhavende del. Midt i alt det møder vi Strike og Robin, der er er ualmindelige og dog så almindelige: de tumler med følelsesmæssige spørgsmål, kærligheden, pengeproblemer og skeletter i skabet. Strike bærer rundt på nogle lig i lasten fra sin barndom. Robin derimod, har haft en dejlig opvækst, men da hun studerede blev hun udsat for et seksuelt overgreb, og livet slog en kolbøtte. På den måde er de to hovedpersoner genkendelige og tilnærmelige.
Robert Galbraith – J.K. Rowling – skriver således en krimi, der på mange måder fungerer fantastisk flot og fænger sin læser, præcis som den skal. Men indimellem bliver den imidlertid en kende træg og tung. Der mangler noget mere drive og dynamik; måske nogle flere små twist i plottet. Eller også skulle forfatteren såmænd blot skære mere ind til benet. Persontegningen er imidlertid så fint eksekveret, at bogen fortjener en klar anbefaling.

Robert Galbraith (J.K. Rowling)

520 sider

Forlag: Gyldendal.

Oversættelse: Agnete Dorph Stjernfelt