Lise Nørgaard har skrevet vidunderligt underholdende tekster om livet i provinsbyen, om familieliv, naboskab og julefest. At hun egentligt også har skrevet om succes er nok nyt for flere af hendes læsere. Men det har hun, blandt andet har hun skrevet om, hvordan hun blev journalist, skønt forældrene sendte hende på husholdningsskole i forventningen om, at denne – i Nørgaards optik – skræmmende institution nok skulle give den unge kvinde et grundlag for den rette karriere som hjemmegående med styr på madlavning og børneopdragelse. At det var en smutter at sende hende på husholdningsskole ved vi nu, især de af os har set den betagende scene i Matador, hvor forstanderinden fra Regitzes husholdningsskole aflægger familien Varnæs en visit, eller det mere uhyggelige afsnit om opholdet på husholdningsskolen i filmen ‘Kun en pige’.

Når det alligevel gav en slags succes, så var det fordi forældrenes negative forventninger til, at deres datter skulle andet end i lære som husmoder, var det der skubbede Nørgaard over mod en journalistkarriere. Og de negative forventninger blandt visse kolleger på redaktionen satte gang i den unge journalist, ligesom en negativ kommentar fra en tidligere klassekammerat var en provokation der fik karrieregenet til at vokse.

De negative forventninger kan også noget. 

Som formanden for de Sjællandske Landboforeningers Husholdningsudvalg, fru Ellen Villemoes Andersen, kærligt udtrykte det, når vi havde skrevet et eller andet, der ikke passede hende:

– I er nogle værre tøser, jeg gad nok vide, hvordan der ser ud hjemme hos jer!

En hentydning til at en udearbejdende kvinde umuligt kunne passe et hjem ordentligt. – og måske en af grundene til, at det kunne den udearbejdende kvinde, der hed Lise, så godt. Måske er det ikke alle der reagerer positivt på negative udsagn, men for Lise Nørgaard virkede det bedst.

Om Succes rummer genkendelige og sjove scener fra hendes bøger der humoristisk rammer lige ned i småborgerligheden og folkesjælen. Alt i alt bør vi vel være en smule taknemmelige overfor de forældre, der ikke troede, at hun kunne blive en god journalist – og overfor forfatteren der ikke blot forsynede landet med velfortalt historie men også med en personlig, tidlig indsats i kvindekampen.

Om succes

Lise Nørgaard

70 sider

Gyldendal Kolibri

Udgivet: April 2022

Birte Strandby