De har blod på hænderne.
Jonathan Safran Foer er en af de anerkendte, unge amerikanske forfattere. Hans to romaner ‘Alt bliver oplyst’ og ‘Ekstremt højt og utroligt tæt på’ fik en storartet modtagelse af kritikere og publikum. Førstnævnte blev filmatiseret med Elijah Wood i hovedrollen. Foers bøger er oversat til 36 sprog og han har modtaget flere priser for sit forfatterskab.
‘Om at spise dyr’ er en bog om opdrættere, slagtere og en slagteri-industri – alle svømmende i blod af den slags der ikke kan vaskes af. Den er både en fagbog om en samvittighedsløs fødevareindustri og et partsindlæg i de alvorlige diskussioner om dyreetisk velfærd. Den stiller spørgsmålet, om ikke alle vi forbrugere er medskyldige i fødebranchens uhyrligheder med konstante krav om grænseløse mængder af billigt produceret kød.
Ifølge bogen er slagterierne blevet lukket land for offentligheden samtidig med at praktisk taget hele kødopdræt- og slagteriindustrien er kommet i hænderne på få gigantiske koncerner, hvis eneste interesse er aktionærafkastet. Forholdene i fiskeindustri og fiskefarming er ligeledes forkastelige.
Vil man ikke tage det uhyggelige problem med dødssyge og lidende dyr i kødindustrien alvorligt, så køres en del andet skyts mod produktionsmetoderne frem. Det enorme svineri med lort og gylle der dræber både dyr, fisk og mennesker bør i det mindste komme under kontrol, men i USA bliver regler og foreskrifter åbenbart stadig mere udvandede. Når undersøgelser påpeger smittefarer og lort i kødet, så ændrer man blot forordningerne og fjerner forhindringerne for status quo i svineriet.
Jonathan Foer advokerer for en langt større grad af vegetarisme og for at vi som forbrugere køber kun spiser kød fra løsgående økologiske dyr. Med stadig flere mennesker og en stadig større økonomisk koncentration i fødevarebranchen er udsigterne for en øget dyreetik ikke gode. Det er op til dyreværnsorganisationer og forbrugerne selv at gøre noget ved problemet.
Bogen har muligheden for at åbne nogle øjne, selv om den nok er lige frelst nok. ‘Om at spise dyr’ har et moderne fængende lay-out og fyldt med oplysninger. Selvom der er en hel del gentagelser får man rigtig meget at vide om kødindustrien. Selv et fyldigt fodnoteafsnit på 56 sider laver dog ikke om på, at her er tale om debatindlæg.
Forfatter: Jonathan Safran Foer
Oversættelse: Jan Hansen
396 sider
Forlag: Tiderne Skifter
Udg.: 22.01.10