Olga har det ikke helt som andre tolvårige op mod jul. Hun glæder sig overhovedet ikke. Det er der mange grunde til. Dels har hun en virkelig pinlig familie, hendes mor er verdens dårligste til kalender- og adventsgaver, hendes far flirter med en klassekammerats mor til juleklippedag, og dels er der dumme, grimme Oliver fra klassen der mobber hende hele tiden jul eller ej.

Olga fører dagbog, derfor er læseren så velorienteret om hendes pinlige liv. Hun bor sammen med sin mor, lillesøster og papfar, og hendes far bor et andet sted, men er kæreste med nabodamen, indtil han pludseligt slår op med hende i en sms. Herefter sidder nabodamen og græder inde hos Olgas mor hver dag, og Olgas far skal alligevel ikke holde jul hos dem. Det er Olga ked af, men hun har andre problemer – med at være veninde med Amalie der er toppen af poppen i klassen, og med Marcus der er Olgas kæreste. Han skriver kærlighedsdigte og vil have, at de skal vælge en dag til deres første kys. Det har Olga det lidt svært med.

Hendes mor inviterer en fremmed julegæst blandt mindrebemidlede danskere. Hun forventer en ung, enlig mor med barn, men får i stedet en hjemløs med en stor og ret uopdragen hund. Der er ikke noget der bare bliver helt juleeksemplarisk. Lillesøsteren får grødris i sin julekalender, og Olgas storesøster forsøger at redde verden, men verden vil vist ikke reddes.

Alt i alt er der lagt op til en kaotisk jul, men så indtræffer der alligevel et par julemirakler, og måske er Oliver alligevel ikke den dummeste Olga kender.

Sjov og underholdende klagesang fra barnet der netop er begyndt at se sin familie som pinlig og sine voksne medmennesker som lidt mærkelige.

Olgas jul

Bare det snart var januar

Karin Heurlin

270 sider

Grønningen 1

Udgivet: 02.11.2021

Birte Strandby