“Oktober er den koldeste måned” er en ungdomskrimi skrevet af svenske Christoffer Carlsson.

I romanen møder vi den sekstenårige Vega. Da politiet henvender sig til hende og spørger efter den ældre bror, Jakob, afviser hun at svare. Vegas indre advarselslampe lyser. Men hvorfor?

Vega ved noget. Hun gemmer på en alvorlig hemmelighed. Men hun er først og fremmest en søster, der vil beskytte sin bror. Derfor må og skal Vega finde Jakob, før politiet gør det.

Vi befinder os i Varvet. Det er et lille ensomt sted i de smålandske skove, hvor alle kender alle. Arbjede er der kun til de få. De knap så hæderlige tyr derfor til andre former for beskæftigelse. Vegas farbror, Dan, og Jakob, hører til dem, der tjener penge på knap så hæderlig vis. En af kunderne er den gamle tugthuskandidat Lars Hellman, der nu er forsvundet. Er Jakob skyldig i hans død?

Langsomt udrulles en dramatisk fortælling om en forbrydelse. Vega var til stede den forfærdelige aften, hvor Lars Hellman døde. Men hun så ikke alt! Derfor bliver hun nødt til at grave sandheden frem. Hun håber inderligt, at hun kan rense sin bror. Men har han rent mel i posen? Og hvilken rolle spiller hendes halvskumle farbror, der laver hjemmebrændt sprut?

Miljøet er dunkelt og trist. Vegas mor arbejder på en bar, hvor hun også gerne selv drikker efter arbejdstid. Der er fattigdom og fraværende voksne. Ondskaben lurer lige rundt om hjørnet. Mens Vega søger efter Jakob, bliver hun tvunget ind i voksenlivet. Hun må træffe nogle valg.

Romanen er først og fremmest rå og realistisk. Den barske tone rammer hårdt, og den unge læser må være klar på en alvorstung, men også stærkt vedkommende fortælling. Forfatteren fortjener kæmpe ros for sin formidable evne til at formidle så levende og lettilgængeligt. Personportrætterne står skarpt og Vegas mange refleksioner er smittende. Sprogligt er det en fryd at opleve, hvor let det flyder trods bogens substans. Det er velgjort af Christoffer Carlsson.

“Oktober er den koldeste måned” er så afgjort på niveau med en lang række af de voksenkrimier, der udgives. Bogen kan med stort udbytte og fornøjelse læses af både teenager og forælder.

Oktober er den koldeste måned

Forfatter: Christoffer Carlsson

Forlag: Høst & Søn

Oversættelse: Nanna Gyldenkærne

208 sider, indbundet.

Udgivelsesdato: 18/8-2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg