Romanen danner med sine brutale, rørende, spændende fortællinger et velkomponeret partitur med mange forskellige stemmer fra Afghanistan, USA og Frankrig.

På en rejse til hovedstaden Kabul fortæller Saboor sine børn om den lykkelige mand med de fem børn, hvis landsby får besøg af diven, der forlanger et barn for ikke at dræbe alle de andre. Manden afgiver efter en lodtrækning sin yngste søn, sit yndlingsbarn, som Diven tager med sig. Siden har manden ingen ro i sjælen og han beslutter at opsøge diven og kæmpe for sin søn, også selvom det måtte koste ham livet. Men det viser sig, at sønnen lever og har det godt, og at det bedste faren kan gøre, er at lade drengen være i sine nye omgivelser. Den historie fortæller Saboor sine to børn, Abdullah og Pari, for at gøre det lettere for dem at acceptere en forestående adskillelse. Saboor har solgt sin datter.

En anden historie handler om fætrene Idris og Timur. Timur er brugtvognsforhandleren med de store armbevægelser, vellidt og overfladisk, hvor Idris er tilbageholden og lidt misundelig på Timur. På et hospital i Kabul møder Idris en lille pige, der har været udsat for en frygtelig skæbne. Han beslutter sig for at kæmpe for at hun bliver overført til et amerikansk hospital og opereret. Men tid og afstand får ham til at glemme – modsat fætteren, der husker løfter, han ikke selv har afgivet.

De mange fortællinger er forbundet, og vi møder Pari og Idris i andre sammenhænge på andre kontinenter. Pari og Abdullahs skæbner udgør romanens ramme. De bliver skilt ad i 1947 og mødes igen i 2007. Baggrunden består af krige, af Taliban-styret i Kabul og af 11. september – Timur skiftede navn til Tim efter 11. september, og påstår, at der siden har været næsten dobbelt så meget gang i forretningen.
Khaled Hosseini

Oversat af Marianne Linneberg Rasmussen
448 sider
Cicero
Udgivet: 21.05.2013
Fås også som e-bog og lydbog