66 korte tekster med billeder af indtryk der efterhånden antyder en slags mønster. Der er et jeg, der venter et barn – en lille pige, viser det sig i slutningen, der er en døende mor, en far der har begået selvmord, et ’du’ der tydeligvis er kæreste og far til barnet, og hvis ord har stor betydning for jeg’et; og der er en stedmor, der repræsenterer afvisning både af jeg’et og af jeg’ets far: Det var sådan en mand, man skulle have haft – en bitter kvinde, der føler sig snydt måske især på grund af selvmordet.

Tekststykkerne består hovedsageligt af hovedpersonens indtryk, ufiltrerede og uorganiserede, og heraf kan man udlede, hvad der har vægt for jeg’et. Eksempelvis vender hun stadigt tilbage til fordomme om rødhårede:

Man bliver aldrig standset af paskontrollen, hvis man har lyst hår og blå øjne.

Fedtet fra rødhårede mænd er blevet brugt som ingrediens i fremstillingen af gift.

Det røde hår er en arv fra faren, og hvor han selv kun er med i enkelte sætninger, så er der en kommentar til hårfarven på de fleste af siderne. Moren og hendes fremadskridende kræft hendes død og begravelse fylder derimod godt i teksterne.

Udover det der påvirker såsom familien, barnet og …at blive kaldt en der er med rogn, bollet tyk, så er der også alle de observationer, der opleves uden at de tilsyneladende får nogen betydning:  Hvor mange Robin Hood-film er der lavet?

Skønt den her anvendte stil befinder sig langt fra minimalismen, så har de to stilarter det til fælles, at de er krævende for læseren.

Sissel Bergfjord

138 sider

Gyldendal

Udgivet: 2013

Fås også som e-bog

Birte Strandby