Alexis har aldrig kunnet få hele slægtshistorien ud af sin mor, men en dag opsøger hun mormorens veninde, Fotini, og får hele beretningen der omfatter oldemorens liv på øen Spinalonga, hvor grækerne anbragte sine spedalske. Også døtrenes liv udgør en del af krøniken, den ene bliver ramt af spedalskhed og den anden, Alexis’ mormor, bliver involveret i et jalousidrama. Herudover følger vi historiens gang – nogle gange på afstand og andre gange tæt på, som da 2. verdenskrig høster sine ofre i den lille by.

Alexis’ og Fotinis møde danner rammer om fortællingen, mens den længste og mest fængende del af romanen handler om livet på Spinalonga, hvortil Alexis’ oldemor Eleni må tage over, da hun bliver smittet med spedalskhed. Hun er lærer i byen og forlader den sammen med en elev, der også er smittet. Elenis ægtefælle er færgemand, så han er i stand til at underrette hende om, hvordan det går med deres to døtre, Anna og Marie. En gruppe spedalske fra Athen viser sig som en ny ressource for øen, og de i alt 200 indbyggere får opbygget et velfungerende samfund med fungerende tekniske installationer, undervisning, filmforevisninger og dans. Senere kommer lægen Kyritsis til øen for at eksperimentere med medicin. Desværre kan han ikke redde Eleni, men mange andre når at blive raske, og slægtshistorien ender ikke så dårligt, selv om Alexis’ mor har svært ved at forlige sig med den.

Fin baggrundshistorie, familiedramaer og tredimensionelle personligheder og udmærket gengivelse af miljø og stemning i den græske landsby. Stilen er ikke fascinerende, men indholdet bliver hængende i erindringen.
Victoria Hislop

Oversat af Annemette Goldberg
504 sider
Bazar
Udgivet: 14.10.2011

Birte Strandby