Ny fremragende roman fra en af denne verdens ypperste fortællere. Det er en slægtsroman i lighed med Allendes internationale debut, Åndernes Hus, og som denne med kvindelige hovedkarakterer, en smule magi og en ikke alt for følsom mand. Denne romans Clara hedder Tété, hun er slave på Saint-Domingue, senere Haiti, i slutningen af 1700-tallet og drømmer om at blive fri. Romanens svar på alfahannen Esteban Trueba fra Åndernes Hus, Toulouse Valmorain, køber Tété til sin hustru, der hurtigt bliver afhængig af hende. Tété passer omsorgsfuldt hustruen og senere sønnen, som hun opdrager som sin egen. Hendes egne børn får vanskeligere kår, den første bliver fjernet, men hun får lov til at beholde datteren Rosette.
Miljøet på Saint-Domingue er præget af utilfredshed med det historiske hierarki, og slaverne gør oprør. Takket været Tétés forhold til en af oprørerne, advares hun om, at Valmorains plantage vil blive angrebet, og det lykkes hendes og Valmorain at flygte med børnene først til Cuba og siden til Louisiana. Her gifter Valmorain sig igen, og den nye hustru skaber vanskeligheder for Tété og hendes datter, der begge stadig har slavestatus. Friheden kommer, men den kommer sent, og de mange gnidninger mellem racerne får uventede omkostninger, men måske vil barnebarnet opleve frihed uden de samme kampe.

Fantastisk fortælling sprudlende fuld af personligheder og deres forhold til hinanden – set på baggrund af blodig historie – slaveri, oprøret på Haiti og Den franske Revolution. Allende har som sædvanligt alle nuancerne med: Kærlighed, kamp, fejhed, mod, og også som sædvanligt er kvinderne tålmodige og i god kontakt med ånder og formødre.

Isabel Allende
Oversat af Iben Hasselbalch
432 sider
Gyldendal
Udgivet: Juni 2011

Birte Strandby