Der er kun gået et lille år siden at forfatteren Anna Elisabeth Jessens udgav sin store generations- og kollektivroman “Huset”.  Det er en velfortalt Danmarkshistorie, der følger et bredt persongalleri som arbejder på Danmarks Radio fra 1968 og 50 år frem. Med sin nye roman ”Oblivion” bevæger Anna Elisabeth Jessen sig over i en helt anden genre. ”Oblivion” er en barsk skæbnefortælling om ungdommens fatale fejltagelser, forudantagelser, fortrængninger, fortielser, løgne og voksne der fejler grusomt. 

I romanen tager Anna Elisabeth Jessen udgangspunkt i en virkelig sigtelse for voldtægt fra 2002. Det gør om muligt læsningen af romanen desto mere hård og smertelig. For hvor går grænsen mellem virkelighed og fiktion – og hvad kan man tillade sig at digte videre på i så trist og tragisk en historie? 

Bogens titel ”Oblivion” betyder glemsel, men romanen er en understregning af hvorledes fortidens smerte og sorg har det med at sætte sig for altid. Romanen handler om en ung spejderleder, 18-årige Hans, der fejlagtigt bliver anholdt og sigtet for voldtægt af pigen Ida i forbindelse med en spejderlejr. 15-årige Ida har løjet sig ældre end hun er, de to har drukket alkohol og har efterfølgende haft sex. Mens de har sex, tænker Ida, at ”En gang skal jo være den første”. Men senere i teltet, sammen med sin veninde Johanne, fortryder hun til dels og bliver påvirket af veninden, der skubber til hendes oplevelse. Hun ringer til sin mor og pludselig ruller lavinen! Da Hans bliver mødt med de voldsomme anklager og foragt fra alle sider, tager han sit liv. 

Tyve år efter den tragiske begivenhed, skildrer Johanne hele hændelsen i en roman. Johanne bor til daglig i Berlin. Nu er hun kommet til Danmark for at tale om sin roman på BogForum. Romanen rusker op i erindringen hos de personer, der oplevede den fatale weekend, der ledte til at Hans umiddelbart efter tog sit liv. 

”Oblivion” er en kollektiv fortælling, der foregår i to tidsspor – dels i fortiden, som ligger 20 år tilbage, og i nutiden med bogmessen som omdrejningspunkt. Romanen består af i alt 47 korte kapitler. Læseren stifter bekendtskab med 12 personer, der skiftevis deler deres oplevelser, tanker og handlinger fra nutid og fortid. 

Pointen er, at hver og en er mærket af tragedien og ikke har glemt spor. Der er og forbliver mange ubesvarede spørgsmål fra dengang, men undervejs får læseren også indblik i de overvejelser hver af de involverede gør sig om deres andel i den ulykkelige hændelse. Det er tydeligt, at oplevelsen har været med til at forme deres liv i en eller anden grad, uanset hvordan de var involveret. 

Især kapitlerne hvor vi følger Laurids, der er far til Hans, er gribende læsning. Han føler selvsagt et stort ansvar og skyld for sin søns død. Men hvornår kan man tilgive sig selv, og hvordan soner man fortidens fejl? 

Anna Elisabeth Jessen skriver som altid med en let og flydende pen. Qua bogens emne er det imidlertid også tung læsning. ”Oblivion” sætter mange tanker i gang hos læseren. Hvordan skal vi præcist definere voldtægt? Blev Johanne reelt voldtaget eller var det derimod italesættelsen efterfølgende, der afstedkom at det blev defineret sådan? Sandheden er ikke nødvendigvis entydig. Morens misforståede omsorg kom med en stor pris. Det samme gjorde venindens opmærksomhed. Med sin dystre roman om fortidens smerte og synder, minder Anna Elisabeth Jessen os om, at vi må omgås sandheden med største varsomhed. Hvis vi ikke gør det, skal vi leve med det for altid. 

Forfatteren er bachelor i dansk fra Københavns Universitet, journalistuddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og manuskriptuddannet fra Den Danske Filmskole. I pressematerialet fra Gyldendal hedder det, at romanens handling stammer fra en case, som hun har arbejdet med til en dokumentar, der aldrig blev realiseret. Læseren af bogen kan så fundere over det etiske i, at denne sørgelige sag alligevel bliver tilvejebragt, så de efterladte og øvrige involverede bliver mindet derom. 

”Oblivion” er en lille bog på kun små 250 sider, men den har tyngde og væsentlighed med sin eksistentielle tematik. Anna Elisabeth Jessen skriver præcist og rammende. Læseren kan se frem til en vellykket og berigende roman. 

Oblivion

Forfatter: Anna Elisabeth Jessen

Forlag: Gyldendal 

250 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: D. 13. 1. 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg