I de seneste år er der kommet en øget interesse for mad og drikke af den helt særlige slags, der fordrer fine råvarer og dygtigt håndværk. Dét er også omdrejningspunktet i ”Ny dansk spiritus” med undertitlen ”Håndværk, traditioner og nybrud”. Her stilles skarpt på de allerbedste danske destillerier. Læseren får samtidig en dybere forståelse for håndværket bag den verden af spændende spiritus, der pirrer smagsløgene på liflig vis. 

Bogens forfatter er spiritusentusiast og destillatør Jens Niklasson. Han arbejder til daglig som destillatør og smagsekspert ved Njord Distillery, men har baggrund i litteraturhistorie. Sidstnævnte er måske medvirkende til at han har en veludviklet formidlingsevne.  Du kan nemlig glæde dig til at få hans indblik i den danske spiritusscene og det, der ligger bag produktionen. 

Bogen består af syv overordnede kapitler: 

  • Hvad er spiritus?
  • Eau de vie
  • Whiskey 
  • Gin
  • Spiritus uden for kategori 
  • Spiritusbranchen i Danmark 
  • Har du et alkoholproblem?

Den indledes med et veloplagt forord, der sætter scenen for rundturen til de valgte destillerier. De tæller b.la. Stauning Whisky, Njord, Empirical og Thy Whisky. Det er samtidig en god og gedigen guide til at forstå, hvad de forskellige spiritustyper i grunden er. Du får indblik i råvarer og håndværk, men Jens Niklasson beretter også om de traditioner, der knytter sig til de forskellige spiritustyper. Som forbruger er det desuden nyttigt at Jens Niklasson helt konkret fremhæver et lille udvalg af produkter fra de destillerier, han har besøgt. Dermed er det let at omsætte bogens input til indkøb! 

Som læser kunne jeg ønske, at bogen var forsynet med et stikordsregister bagerst. Især som novice er det nødvendigt at bladre rundt for at finde det, man er nysgerrig på. Efter endt læsning kan der være emner og fagtermer, man senere ønsker at repetere, da er det nødvendigt at huske sammenhængen, i hvilken det blev beskrevet. Som bibliotekarstuderende lærte jeg en løs grundregel om, at fagbøger over 100 sider bør have et stikordsregister. Og ja, der ér altså noget om snakken. 

Der er efterhånden mange destillerier i Danmark. Men i bogen stilles der skarpt på seks af disse. I bogens efterskrift fortæller Jens Niklasson om, hvordan han har udvalgt de steder, der er medtaget i bogen. Fokus har været destillerier, der dyrker innovation, håndværk og kvalitet. Samtidig er der også skelet til at de valgte destillerier skulle være repræsentative i forhold til et miks af produkttyper, beliggenhed i landet og størrelser. De pågældende destillerier arbejder alle med én spirituskategori (dog er der en enkelt undtagelse herfra). Forfatteren har besøgt alle stederne. 

Gennemgående er der tale om steder, der drives af folk med stor passion og flair for det innovative. Danmark er first mover på flere områder indenfor spiritus. Det gælder fx i relation til Sams Island, der som de allerførste i verden har udskiftet hovedingrediensen sukkerrør med sukkerroer. Sådan kan dét også gøres! 

Teksten er ledsaget af stemningsfulde og flotte billeder, som David Bering har stået for. Æstetikken understreger på bedste vis, at bogens tematik er velsmag og kvalitet. Det samme gør bogens smukke ydre med guldtryk. Hvor bidrager det til en fin helhed! Bogen afsluttes med en nyttig ordfortegnelse. Læseren får også en lille litteraturliste og to tips til YouTube-kanaler om emnet. Der er kælet for detaljerne og tænkt i en helhed. 

Er du også nysgerrig på de liflige dråber fra de små danske spiritusproducenter, er det her bogen! Du får ikke alene indblik i et udvalg af førende kvalitetsdestillerier, men du bliver også undervist i destillering og spiritustypernes karakteristika. Jens Niklasson er en dygtig og dedikeret formidler, der forstår at gøre emnet alkohol interessant og facetteret uden at det bliver tungt og teoretisk. Du kan se frem til en spændende beretning om fagfolk, der brænder for deres håndværk og den gode smag. Se, dét er livsnydelse og -kvalitet på dråbeform!  

Ny dansk spiritus

Håndværk, traditioner & nybrud

Forfatter: Jens Niklasson

Forlag: TURBINE

144 sider, illustreret i farver. Hardback

Udgivelsesdato: Den 7. november 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg