Det er hårdt at være teenager. Det har det altid været, men hvis man også skal skifte skole og miljø og oven i købet trækkes med en papfar – bonusfar er det i hvert fald ikke – så har man brug for overlevelsestalent. Og hvad kan hjælpe til at overleve i et råt miljø – på Taastrup Gymnasium – hvor små hjerner med store sixpacks styrer magthierarkiet? Her er kun en mulighed ifølge jeg-fortælleren Jonas: Man skal kunne slås:

Hvis du tør slås, så undgår du at slås

Og med den holdning begynder Jonas i 1 g, og fra dag et får han brug for sit talent. I første omgang i den gode sags tjeneste: Han forsvarer en klassekammerat. Derfor kommer han op på rektors kontor, og derfor kontaktes han af en snedig gruppe, der vil have ham til at slås for sig. De betaler godt, og Jonas sparer sammen til en billet væk fra familielivet i Taastrup.

Der er slåskampe, en overpædagogisk rektor, en papfar der er midt i egne magtkampe, et kriminelt pusterum lige om hjørnet – og så er der Sonja, der er smuk og fantastisk og interesseret i Jonas.

Jonas er en god fortæller med en forbløffende indsigt sine 16 år taget i betragtning, og han når også læseren i sin fremstilling af forholdet til den far der er død af kræft og til den mor, der vil det bedste men forelsker sig i den forkerte mand.

Jonas sætter nye rekorder i ungdomskriser, men han er sympatisk, og fortæller så læseren lever med i hele romanen.

Jesper Nicolaj Christiansen

270 sider

Høst & Søn

Udgivet: 08.04.2016

Ungdomsroman

Birte Strandby