Indledningsvist er denne ungdomsroman omtrent så fascinerende som High School Musical i bogform og handler om næsten det samme: At være teenager med dertilhørende udfordringer herunder drenge. Men allerede inden side fem er spektret udvidet og 16-årige Nina Kahn afslører sig som klarsynet og sjov. Hun er andengenerationsindvandrer og leverer en anderledes, forfriskende version af, hvordan det er at være muslim af pakistansk afstamning og at have amerikanske veninder med amerikanske værdier. Og det er sin sag at være forelsket i den hotteste roaster i High School og samtidigt kæmpe med en tydelig, sort kropsbehåring. Ikke at behåringen ifølge moren har den helt store betydning – der er jo ikke nogen, der skal se det.

Det er på den ene side en Askepot-historie med alle ingredienserne: En bly heltinde, en ung og modig helt, og så nogle modstandere der dels består af den jævnaldrende bitch Serena og dels af det værdisæt Ninas forældre repræsenterer. Den eneste fælles amerikansk/pakistanske værdi, der umiddelbart springer i øjnene er begejstringen for at køre egen bil – for så er man ikke afhængig af andre…

På den anden side er Ninas forhold til både pakistanske og amerikanske normer tankevækkende – anbragt som hun er i orkanens øje. Der er langt fra den hyppigt filmatiserede stereotyp ’amerikansk teenager’ og så til at have en mor, der nedlægger forbud mod enhver festlighed, hvor der er drenge til stede og bekymres over, at en dreng ringer til hjemmet for at aftale velgørenhedsarbejde. Morens muslimske tro er dog ikke så styrende, at den forhindrer praktisk sans.

En bedre sødsuppefortælling på realistisk fond.

Nina Kahn – 16 år og pelsdyr

Forfatter: Sheba Karim
Oversat af Louise Urth Olsen
252 sider
Forlag: Carlsen
Udgivet: 28.04.2010

Birte Strandby