En anderledes guide til New York med vægt på det der gør byen til noget særligt: Det handler om et nærmere bekendtskab med Soho, Harlem, Ground Zero med et portræt af manden der gik på line mellem tårnene, Lower East Side og Grand Central Station – alt smukt layoutet med fotografier af lokaliteter og guider. En af de mere kendte vejvisere er forfatteren Paul Auster, der er centrum i kapitlet om Mid-town og Central Park. Hans beretning om baseball-helte er nu langt fra den mest opsigtsvækkende. Her er John Cale, der sammen med Lou Reed startede Velvet Underground, mere spektakulær med sin karriere som syret avantgardekomponist og nuværende aldrende motionsfreak – og en teori om, at visse lyde kan sætte gang i afføringen – interessant oplysning for krigsførende nationer.

Interessant er også Julia Solis, der tager billeder af det mangfoldige liv i undergrunden og under sin rundvisning blandt andet kommer forbi kraftcentret, der leverer strøm til hele det nordøstlige USA, hvorfor tyske spioner ledte efter det under 2. Verdenskrig. To blev hængt, men en tredje udstod sin fængselsstraf og skrev en bog om at være nazispion i New York.

Underholdende bog om New York på vrangen, en by hvor mennesker i højere grad synes at udleve deres mere besynderlige ideer, så New York udover alt andet synes at rumme periodiske eksplosioner af kreativitet.

Efter hvert møde/hver vandring findes adresse(r) på de omtalte lokaliteter samt nærmeste S-togsstation. Bogen er fuld af historier og anekdoter der er værd at læse også selvom man ikke er på vej til New York. Stilen er nærværende og formidlingen fængende.

Forfatter: Anne Mette Lundtofte

174 sider
Gyldendal
Udgivet: 11.09.2009