Der er flere måder at skrive en guide på, især hvis det er en guide om en farverig metropol som New York. Anne Mette Lundtofte skrev i 2009 bogen New York New York der omfattede en række anderledes byvandringer med mere eller mindre kendte guider, blandt andre Julia Solis og forfatteren Paul Auster. Niels Lillelund udgav i 2010 bogen Gotham City, der i 17 fortællinger beskriver livet i New York.

Spanske Aloña Fernandez Larrechi præsenterer storbyen på en anden måde: Med udgangspunkt i ni TV-serier – og de fleste er også velkendte i Danmark – beskriver hun lokaliteter, teatre, restauranter og gader, hvor seriernes hovedpersoner har deres liv.

En af de omtalte serier er komedieserien Venner – om de seks venner der hænger ud på kaffebaren Central Perk i New York. Central Perk er et til serien opfundet fiktivt sted, men andre lokaliteter såsom Madison Square Garden – og museet hvor en af karaktererne arbejder er ægte nok, American Museum of Natural History. Om museet fortæller forfatteren, hvordan museumsinspektøren i 1881 gjorde en stor indsats for at skabe udstillinger, der kunne trække newyorkerne på museum. I slutningen af hvert kapitel er der en liste med addresser på lokaliteter, restauranter og seværdigheder der forekommer i serien. I forbindelse med netop serien Venner er det lidt snyd, for denne blev faktisk optaget I Hollywood. Men ellers tilbyder bogen interessante muligheder for at gå i seriernes fodspor og opleve New York på den facon, og googler man serierne viser det sig, at der også er behov for den form for turisme.

Andre af de mere kendte serier er Mad Men, White Collar, The Newsroom og Gossip Girl. Hvis man har lyst til en informativ teaterrundvisning, skal man følge den i Danmark mindre kendte serie Smash om en gruppe mennesker, der arbejder på at opsætte en Broadway musical om Marylin Monroes liv. I serien forekommer Barrymore Theater, Broadway, Belasco Theater og flere.

En mulighed for at se New York på en ny måde, men måske savner man nogle serier – eksempelvis glimrer Sex and the City ved sit fravær.

Aloña Fernandez Larrechi

232 sider

Léeme

Udgivet: 2014

Birte Strandby