Syv noveller af Ejersbo, de to – Arbejdet adler og Rør – udgives for første gang.

Arbejdet adler minder om en tidlig Finn Søeborg-novelle, hvor Søeborgs hovedperson, der har en vis lighed med Søeborg selv, får tilbudt en interessant, vellønnet stilling men aldrig når at begynde i jobbet, fordi han har ikke får kontakt til den potentielle kommende chef. Endnu mere ligner novellen von Triers film Direktøren for det hele med Jens Albinus som skuespilleren der skal agere direktør for en virksomhed. Fælles for de to karakterer i Direktøren for det hele og Arbejdet adler er, at ingen af disse erhvervslivets newcomers har meget føling med, hvad der foregår, men ud fra devisen Hvor svært kan det være? får de alligevel en relativ succes. Desværre gælder det for både filmen og bogen, at erhvervslivet er parodisk og lidet overbevisende gengivet.

Bogens anden novelle, Rør, ligner i attitude mere det vi oftest møder i Ejersbos vægtige værker, blandt andet Afrika-teorien: En kvinde af Mrs. Robinson-typen forfører en ung mand, en bekendts søn, og må samtidigt forholde sig til sin familie, en søn der finder hende pinlig og for meget og en datter der forelsker sig i morens unge elsker.

Ejersbo fortæller lige så troværdigt, når han agerer en kvinde i fyrrene med næsten-voksne børn, som når hans fortæller er en ung, vred mand.

Den vrede unge mand med hang til joints og store piger dukker op i flere af novellerne, præget af såvel fanden-i-voldskhed som en ligegyldighed overfor omverdenen, i lighed med den arrogance der får ham til at tage et job, som han ikke har adkomst eller kompetencer til. Det er ikke Ejersbos bedste produkter, men hvis man interesserer sig for ham, hænger de fint sammen med hans andre udgivelser.

Jakob Ejersbo

Noveller

122 sider

Gyldendal

Udgivet: 2015

Birte Strandby