Genstart er en samtidsrealistisk ungdomsserie.

Nick, Mateus og Jonathan begynder i gymnasiet. Nick indleder første skoledag med at pjække og Jonathan, stræberen, dropper gymnastiet efter to timer. Vennerne forstår ham ikke. Han har alle muligheder, han opsøges endda af smukke Liv og kommer sammen med hende i en periode. Men i stedet for at nyde privilegierne, opfører han sig sært, påbegynder den frigørelsesproces fra forældrene, de andre længe har været midt i – og forsvinder. Det er forbindelse til salg af stoffer, men ingen tydelige spor i nogen retning. Mateus glæder sig over, at han kan trøste Liv omend kortvarigt, og i øvrigt har han rigelige vanskeligheder på hjemmebanen med at være teenager i en lille sårbar familie.

Det samtidsrealistiske holder fint. Af de tre venner har kun Jonathan en tilstedeværende far. For Nick og Mateus er piger og sex hovedinteresser, Nick med betydeligt mere held end Mateus. Faktisk grænser det sig til det komiske, at Nick jævnligt dukker op og afbryder, når Mateus er lige ved at score. Forholdet til moderen og den fraværende far er derimod ikke særligt komisk, men lidt genkendeligt med alle de moderligt bekymrede spørgsmål og den totale uvidenhed om sønnens forbrug af pot og drikkevarer.

Sammenlignet med tidligere tiders ungdomslitteratur – og det behøver ikke nødvendigvis at være Jan- eller Bo-bøger – er det forbløffende, hvor meget og hvor tit der drikkes, hvor meget sex der er gang i hos femtenårige og hvor lidt kvalitet der i øvrigt ser ud til at være. Hvad blev der af det søgende og udviklingen fra Den kroniske uskyld, Rend mig i traditionerne og De uanstændige?

Nattens gader – Genstart 1
Forfatter: Ina Bruhn
152 sider
Forlag: Høst & Søn
Udgivet: 31.08.2009

Birte Strandby