Måske som en modreaktion mod flere årtiers socialrealisme dukkede Harry Potter op efterfulgt af flere andre magiske personligheder, eksempvis russiske Tanya Grotter, der kan flyve på støvsuger, og sidenhen kom der også magi til de voksne såsom The Prestige, The Illusionist begge fra 2006 og The Imaginarium of Doctor Parnassus fra 2009.

Nattens cirkus har ikke som fantasyromaner et parallelunivers, men anbringer magien, hvor mennesker kan komme og opleve den – i Cirque des Rêves. I dette cirkus der dukker op af ingenting, kan man komme og se en ishave, et slangemenneske, en illusionist, der faktisk ikke er illusionist, men den ægte vare, magiker.

Cirkusset repræsenterer især stemningsmagi, og for gæsterne er det et under, en trøst og et mysterium. Samtidigt er Cirkus des Rêves i hemmelighed arena for en kamp mellem to magikere, der har valgt hver deres spiller i et langvarigt og kompliceret skakspil, der fortsætter til en af spillerne dør. Den ene har opdaget særlige evner hos sin datter, Celia, og den anden har på et børnehjem fundet, Marco, som han oplærer til at udøve magi. Og det er ikke småting, de to unge mennesker kan. Celia kan hele sår og knogler, hun kan forsvinde og dukke op uden varsel, og Marco kan få folk til at glemme og skabe de mest fantastiske illusioner: Da han forelsker sig – uundgåeligt i Celia – skaber han en imaginær skov, hvor sonetter af Shakespeare og kærlighedserklæringer toner frem på træerne, og da de to unge magikere første gang får øjnene op for hinanden, stiger temperaturen hos gæsterne i den balsal, hvor parret befinder sig.

Forholdet til magien er lidt besynderligt, og man får indtrykket af, at magi kan læres, men ikke bruges til gavn for menneskeheden. Det er en spændende og romantisk fortælling med tragiske skæbner, drama og nogle fantasifulde special effects.

Nattens cirkus

Erin Morgenstern
Oversat af Annemette Goldberg
486 sider
Bazar
Udgivet: 12.10.2012

Birte Strandby