Den norske forfatter Erlend Loe udgav romanen ”Naiv. Super” første gang tilbage i 1996. Forlaget Gyldendal genudgiver denne humoristiske perle på ny i en 5. udgave. 

”Naiv. Super” er en morsom eksistentiel fortælling om at være en ung mand og fundere over livet. Hovedpersonen er en 25-årige mandlig hovedperson. Romanen fortælles fra hans synsvinkel. Han er en ensom og tænksom ung mand, der har sine forældre og en bror. Socialt begrænser det sig til en god ven og en dårlig ven. 

Livet forekommer ham at være meningsløst. Ved fortællingens start tager han derfor beslutningen om at melde sig ud af alting: Stoppe sit universitetsstudie, sige sit fritidsjob op og opsige sin lejlighed. Hans bror er taget til udlandet. Hovedpersonen kan bo i sin brors lejlighed mod at passe post. 

Hovedpersonen har hang til at skrive lister for at få overblik. Han skriver lister over hvad han har og hvad, han ikke har. Eller en liste over hvad, der kan vække begejstring hos ham. Men listerne skal også hjælpe ham til at handle og få struktur på den tilværelse, der virker meningsløs. Han er både reflekterende, men også en dagdrømmer. Det er især hans umiddelbarhed, der vækker fascination. Som et andet barn tør han tackle sin eksistentielle krise med de virkemidler, som netop han fornemmer er virkningsfulde. Det betyder, at han banker løs på et BRIO hammerbræt, som mindre børn bruger. Han køber en bold i legetøjsbutikken og spiller med den nede i gården. Det er også her at han møder drengen Børre, der går i børnehave. Det kommer der et helt særligt venskab ud af. 

Mødet med Børre giver hovedpersonen mulighed for at være impulsiv og åben. De to tager ud på en køretur og træffer en familie, hvor det mindste barn sælger ud af sit legetøj. Storesøsteren, Lise, viser sig at være en sød ung kvinde. Snart er der amoriner i luften. Men så kontakter hovedpersonens bror ham og inviterer ham en uge til USA, hvor han opholder sig. Hovedpersonen står overfor nye muligheder! 

”Naiv. Super” er en morsom og tankevækkende bog, der viser at vejen til livsglæde indimellem handler om at være mindre seriøs. Når man tager tingene med et smil og går livet med en barnlig glæde og iver, er det meget nemmere. 

Erlend Loe skriver med en flydende og letlæselig pen. Han er mester i ironi brugt på den fineste vis – uden at nedgøre. Selvom bogen handler om livskrise er det mest af alt en sjov og finurlig fortælling. Romanen handler også om kærlighed, søskendebånd og venskab. Du kan glæde dig til at grine undervejs, men bogen sætter også tanker i gang. Den får dig til at hylde dit indre (lege-)barn. Hvor herligt er dét lige! 

På overfladen er den 25-årige unge mandlige hovedperson måske langt væk fra mig som læser, men jeg genkender udmærket følelsen af at være usikker på retningen i tilværelsen. Ligesom hovedpersonen har jeg prøvet at miste gnisten. Erlend Loe har det med at ryste posen og være utraditionel i den måde, han skildrer tingene på. Det er han også her, hvor han hylder leg og glæde. Men det er livsvisdom der virker! 

”Naiv. Super” er en lille vellykket og vigtig filosofisk fortælling. Det er værd at glæde sig over at bogen genudgives i en fin og ferievenlig paperback. Du vil blive glad for at have netop denne roman med i din kuffert! 

Naiv. Super

Forfatter: Erlend Loe

Oversættelse: Inger Kristensen

Forlag: Gyldendal

167 sider. Paperback

Udgivelsesdato: Den 19. 5. 2022 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg