Kroppen bliver brugt for lidt og forkert – og hjernen har alt for meget tid til at bekymre sig. 

Så kort kan det siges, når vi ser på dagens dansker – og andre især i den vestlige verden. Vi går fra bilsædet til den ergonomiske kontorstol til sofaen, men vi glemmer at bruge kroppen, skønt det er det den er bygget til, eller som forfatteren udtrykker det:

Det moderne menneske lever meget langt fra naturen. De sidste godt 100 års teknologiske udvikling og det samfund, vi har skabt, har i store dele af verden gjort os til trebenede væsener (to ben og en bagdel). Vi sidder meget …

og her kan man finde en af årsagerne til vores fysiske problemer og vores stressproblemer. 

Vores teknologi er kommet langt, men som nævnt i adskillige af tidens værker (for eksempel Velvilje. Ledelse og filosofi mod stress, Om vaner, Bente Klarlund Pedersen), hænger vi stadigt på vores stenalderhjerne – og hvad der måske er mere praktisk: på vores stenalderkrop. Den har stadigt behov for motion, for at være smidig, for at blive brugt.

Paarup går grundigt ind i beskrivelsen af kroppens behov og de mange tegn på stress og ubehag, vi kan trækkes med. Der er en lang række øvelser, enkelte med afsæt i yoga, der kan hjælpe til et bedre velbefindende, til en stærkere og mere smidig krop. 

Vejrtrækningen er et andet vigtigt emne:

En lang række faktorer kan påvirke dit åndedræt negativt, uden at du nærmest ved af det. De er alle sammen koblet til din livsstil og hændelser i dit liv og kan for eksempel være: 

Stress, belastninger og traumer eller summen af disse …

Mangel på fysisk aktivitet og almen bevægelse i hverdagen

Mangel på god søvn

Rygning og forurening

Manglende kropsbevidsthed

Desuden er der åndedrætsøvelser og et afsnit om, hvordan man vænner sig til at trække vejret gennem næsen, så iltningen øge og stressniveauet i kroppen sænkes. 

Det er altså supervigtigt, at du får lukket munden og bruger næsen som den primære luftvej. Skal du have det bedre, er dette alfa og omega, hvis du virkelig skal mærke fremgang. Ellers vil din krop konstant modarbejde dig og meget let falde tilbage i gamle vaner efter fremgang.

Undervejs har Paarup allieret sig med fagfolk som Sigurd Hartvig, der er medgrundlægger af ViNatur, en kropsterapeut og en neurologisk kiropraktor der giver deres besyv med om det moderne menneskes muligheder for at få det bedre.

Når kroppen siger fra er ganske omfattende og giver gode bud på, hvordan vi imødekommer de fysiske udfordringer, så vi igen kan nærme os forfædrenes niveau.

Vi har mistet evnen til at mærke, være til stede og sanse!

Når kroppen siger fra

Tag kontakten igen

Om belastninger og stress

Lotte Paarup

231 sider

Content Publishing

Udgivet: 2021

Birte Strandby