”Når hundene kommer” er en ungdomsroman, som foregår i en svensk provinsby i 1990´erne. I starten af 90´erne oplevede Sverige en bølge af racistisk og politisk motiveret vold, og de svenske nynazister havde vind i sejlene.

Romanen er skrevet på denne dystre, historiske baggrund, og beskriver en gruppe unge, som holder fester ved en sø i udkanten af byen. Der er tegn på nynazistiske strømninger blandt de unge. Nogle hører whitepower – bandet Ultima Thule, en gruppe er blevet skinheads, og i gymnasiet er studiebøger blevet overtegnet med nazi – symboler. De fleste af de unge er dog som folk er flest. Den pligtopfyldende Ester og den lidt oversete Isak mødes til en af de fester, hvor ingen af dem føler sig velkommen. De bliver forelskede, i det der for begges vedkommende er det første kærlighedsforhold. De næste måneder tilbringer de al deres tid sammen, indtil kærligheden nærmest bliver til afhængighed for Ester, og Isak begynder at føle sig fastlåst. Men inden han får klarhed over sine følelser, sker der noget, som forandrer begges liv fuldstændigt.

En dreng findes dræbt ved den sø, hvor de unge plejer at mødes. Isaks lillebror, den stille og indadvendte Anton, bliver sammen med sin ven anholdt for mordet.

Anton er ikke noget ondt menneske. Men han savner at høre til et sted, savner en ven, og da en lidt ældre fyr fra nabolaget viser interesse for ham, finder han sin plads ved dennes side. Anton forsøger at ignorere sin nye vens kronragede isse, de mørke glimt i hans øjne, og den dårlige måde han behandler sin hund på; han har fundet én der vil hans selskab, en der tager ham alvorligt. Og inden han ved af det, er det for sent at vælge om. Alt for sent.

Romanen er historien om, hvordan volden og hadet påvirker alle mennesker i byen. Konsekvensen for forældre og søskende som ransager sig selv, – hvad har de gjort galt? Og en omverden, som dømmer dem hårdt. Og det er også historien om, hvordan noget kan forandre sig til noget helt andet. Hvordan kærlighed kan blive til afhængighed og had. Hvordan volden spreder sig som ringe i vandet, og trækker alle med sig.

Den mørke og intense roman er vigtig og relevant, den er både spændende og glimrende skrevet, og kan anbefales til unge fra 15 år.

Historien om Isak, Ester og Anton er inspireret af et virkeligt mord på en teenagedreng, som blev begået nær Göteborg, da forfatteren var ung.

Jessica Schiefauer fik i 2015 den prestigefyldte ”Augustpriset” for denne roman, som hun i 2011 vandt samme pris for romanen ”Drengene”.

Når hundene kommer

Jessica Schiefauer

Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild

Høst og Søn

Udkommet 4/10 2016

320 sider

  Maibritt Lindblad