‘Når det er slut’ er barsk læsning om mennesker der oplever det værst tænkelige.

Det begynder godt. Treårige Dylan er blevet opereret for en svulst i hjernen, han har ligget i respirator, men nu ser det ud til, at han kan kobles fra den og trække vejret selv. Hans forældre, Pip og Max, sidder ved hans seng og håber, glæder sig over det begyndende fremskridt efter et langt hospitalsophold.

Men det går ikke så godt. Lægen tør ikke fjerne mere af svulsten, fordi den sidder for tæt på hjernestammen. I stedet anbefaler lægen og sygehuset, at forældrene beslutter sig for Dylans fremtid, eller rettere accepterer at han ikke har en fremtid. Parret der ellers elsker og støtter hinanden med alt, hvad de kan præstere af kræfter, opdager pludseligt at de uenige, da de skal tage stilling til det vigtigste i deres liv. Pip har mødtes med en anden mor med et handicappet barn, og hun mener ikke, at Dylan får et liv. Max har undersøgt mulighederne for en protonstrålebehandling og en skole i USA for særligt udfordrede børn. Hvornår har et liv kvalitet, og hvem kan vurdere, hvad der er livskvalitet for den enkelte?

Uenighederne bliver til en retssag, pressen involveres, og begge forældre kæmper for det, de tror er det bedste for barnet.

Det er en hjerteskærende fortælling. Formidlingen er glimrende, karaktererne levende, og det er let at følge både Pip, Max og den pligtopfyldende læge, der også har til opgave at fortælle de kræftramte børns forældre om deres børns tilstand. Mest handler det om Pip og Max, og hvordan de lever med deres skæbne. Det handler om to menneskers kærlighed til deres barn og til hinanden, og det handler om forholdet til livet.

Når det er slut

Clare Mackintosh

Oversat af Brian Christensen

408 sider

Forlaget Aronsen

Udgivet: 22.05.2020

Birte Strandby