Mysteriet om de forsvundne børn er andet bind i Bodil El Jørgensens børnekrimiserie om Esme og Igor. Den første bog om skolebladsreporteren Esme og hendes fætter vandt Gyldendals konkurrence for børnekrimier.
Bind to lever helt op til forventningerne efter Tredje time efter midnat. Det spændende plot om organiseret børnesmugling og børn der tvinges til at stjæle kunne lige så godt findes i en voksenkrimi. Børnelæserne sætter pris på at de på den måde får en ‘rigtig’ krimi med aktuelle problemer.
Denne gang starter det hele med at Esme vil finde en spændende afsløring til skolebladet. Hun hører om et par stykker der har mistet deres pung inde foran Sallings stormagasin i Århus. Sammen med Igor tager hun ind til Sallings for at forsøge at afsløre tyven og eventuelt få et billede af fyren. Det viser sig at være børn som stjæler pungene, men i forbindelse med tyverierne får ofrene også lænset deres dankortkonti, så der må være voksne bagmænd med i spillet. Vores to helte skygger børnene og finder ud af at der virkelig er tale om organiseret kriminalitet. Da de henvender sig til deres ven i århus politi får de selvfølgelig besked på at blande sig uden om, for politiet arbejder med sagen, men politiet står på bar bund med hensyn til identiteten af den danske bagmand. Det eneste de må gøre er at liste en seddel skrevet på russisk til en af børnene, så de bliver klar over at politiet gerne vil hjælpe dem til at komme hjem til deres forældre.
Naturligvis kan Esme ikke holde nallerne fra det spændende eventyr, så hun fortsætter med at spionere på den russiske bande. Det viser sig at blive meget mere farligt end hun i sin vildeste fantasi havde forestillet sig. Kidnapperne er totalt samvittighedsløse og de ender med at tage Esme til fange, og de giver hende valget mellem at blive smuglet til et nyt land sammen med de andre børn eller blive slået ihjel.
Hvordan det hele ender kan læses i bogen. Det er fremragende spændende læsning for store børn fra 3. til 6. klasse.
Forfatter: Bodil El Jørgensen
Ill.: Lars-Ole Nejstgaard
172 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 05.11.2010
Jan Vandall