Mrs. Bridge er udgivet første gang i 1959. Den rummer 117 små kapitler om Mrs. Bridges liv i Kansas City i trediverne og fyrrerne. Samlet giver det et enestående portræt af en kvinde der gør sit yderste for at følge værdier og etikette i den øvre middelklasse. Det er en verden, man også kan finde i Marylin Frenchs The Women’s Room og i filmen Niceville.

India gifter sig med mr. Bridge, der er venlig og hårdtarbejdende. De får tre børn, to piger og en dreng. Mr. Bridge sørger for indtjeningen, mrs. Bridge står for husførelse og børneopdragelse.

Mrs. Bridge havde opdraget sine børn til at være høflige … for hun satte høflighed lige så højt som properhed, ærlighed, sparsommelighed,

Mrs. Bridges tilværelse er centreret om hjemmet og bydelen. Det kræver omtanke at vurdere, hvor mange juledekorationer man skal hænge op, for at det ikke bliver vulgært, og hvis ens yngste datter leger med en sort pige, så er det fint, men det skal helst ikke udvikle sig.

Humoren fornægter sig ikke. Mr. og Mrs. Bridge diskuterer på et tidspunkt en bekendts søn, der er faldet noget uheldigt ud. De er enige om, at de fandt det suspekt, at han kaldte sine forældre ved fornavn. Først i slutningen af kapitlet opdager læseren, at ‘falde uheldigt ud’ dækker over, at han har dræbt sine forældre.

Mrs. Bridge er ikke hykler. Hun gør det, hun har lært, det hun tror på. Engang i mellem standser hun op og undrer sig: da hun opdager, at præsten ikke helt er den hun forventede, da hendes veninde begår selvmord. Men ellers accepterer hun tilværelsen som den er:

… hun nåede til den konklusion, at hvis overhimmelske idéer uundgåeligt var forbundet med underjordiske gerninger, så var det måske bedst at afholde sig fra begge dele.

Mrs. Bridge giver et betagende portræt af et liv, som trods status og tilsyneladende muligheder er uendeligt fastlåst, og Mrs. Bridges endeligt symboliserer dette smukt og præcist.

Evan S. Connell

Mrs. Bridge

Oversat Ib Poulsen

318 sider

Forlaget Olga

Udgivet: 25.08.2017

Birte Strandby