Fortsættelsen til Flugten fra Danmark om de fire børn der pludselig finder sig selv i fremtidens affaldsland Danmark. De har midlertidigt fundet ly hos deres bedstefar i Malmø, men er stadig på flugt fra systemet og fra visse påtrængende journalister. TV udspreder falske rygter om dem og om mediefænomenet Onkel Dunkels rolle i deres redning. I hvert fald er de ikke spor reddet. Tværtimod oplyser en sekretær fra systemet dem om, at de har tre minutter til at beslutte sig for at støtte systemets løgne eller miste deres forældre.

Ungerne har ikke tænkt sig at give op, og bedstefar har i mellemtiden gjort Esmeralda – et monsterkøretøj der kan modstå de fleste trusler – klar, så de kan tage kampen op med systemet og redde forældrene.

Motorhjerte har nogle vidunderlige illustrationer, af Esmeralda, af det stakkels ødelagte landskab i Danmark og af en tonstung slikædende gangster. Og fortællingen har rigtigt mange spændende højdepunkter, herunder hvad der sker, når man kværner en magtfuld gangsters Cadillac, og hvordan man kæmper mod systemets effektive krigsmaskiner med større eller mindre held.

Børnene træder stadigt mere i karakter, og især den yngste, Ramona, viser sig at være en stor personlighed med gode ideer og masser af mod, måske mere end strengt praktisk. Lærke har overblikket, og Peter er lidt af en nørd, men ikke mere end at han jævnligt slås med Bowie.

Vi får et tydeligere indtryk af det samfund, kommercialismen har skabt. Regeringsformen minder temmelig meget om diktatur, og de fattigste tvinges til desperate handlinger for at sikre deres børn en fremtid.

Motorhjerte slutter med en cliffhanger. Det er svært at forestille sig, hvad børnene kan gøre ved det forfærdelige samfund, men treeren imødeses med forventning.

Motorhjerte

Den rustne verden

Adam O.

164 sider

Høst & Søn

Udgivet: 2019

Birte Strandby