Rigt illustreret børnebog om Mats, der har et problem: Han er bange for væltede træer. Fuldstændigt ulogisk bliver han panisk, når han støder på et, og det gør han tit. Han bor i landsbyen Stensätter i et klima, der kalder på utallige skiture. Sammen med sine forældre er han ude på ski flere gange om ugen, og de støder jævnligt på væltede træer, der ligger med strittende rødder. Mats er sikker på, at han dør af det, hvis han rører dem. Han slår sving udenom træerne, og det morer forældrene sig over. Men Mats er bange for at tage på skitur med klassen, for så vil de opdage hans problem og grine ad ham. Så han hyler sig til ikke at deltage i skolens idrætsdag, forældrene bliver nervøse og tager ham med til psykolog. Psykologen forstår hans angst, og alene det er en lettelse. Forældre har det med at være to mod en.

Angsten forsvinder ikke, men nogle af klassekammeraterne synes også, at væltede træer er uhyggelige, og forældrene finder et godt skisted uden væltede træer, og således slutter bogen med næsten idyl.

Der er sort/hvid tegninger på alle sider, og der er kort over Mats rute til skole, billeder af hans uhyggelige drømme. Billederne kan næsten fortælle historien uden teksten.

Universet med den megen sne og nåletræerne er ikke nødvendigvis en del af danske børns hverdag, men de fleste kender måske til irrationel angst, omend mus og edderkopper er mere almindelige end træer som angstfremkaldende væsener. Og Mats’ oplevelse kan måske give støtte til andre børn med uforklarlige fobier.

Mats Jonsson

Oversat af Sara Ejersbo Frederiksen

66 sider

Turbine

Udgivet: 27.06.2014

Birte Strandby