En samling meget forskellige noveller spændende fra gyset til det ægte tragiske, men også enkelte med humor og fredsommelighed såsom novellen Bericht des Reisenden Musikenthusiasten.

En anden novelle Der Totbeter rummer gys, der kunne være en tysk krydsning mellem Hitchcock og Stephen King. En Totbeter er her en lejemorder, der kan myrde ved tankens kraft, hvilket jo i en snæver vending og under specielle omstændigheder kan være ganske praktisk. Det må Riegel sande og han får kontakt med en sådan Totbeter, der i øvrigt tilbyder Riegel at lære ham ’tricket’ der angiveligt handler om koncentration.

Riegel accepterer tilbuddet, men da han i løbet af seks uger kommer til at dræbe flere hundrede mennesker, kontakter han en præst i håb om, at han kan slippe af med ’gaven’ igen. Præsten anbefaler en djævleuddrivelse og følger Riegel til Rom på en rejse, hvorunder myrdes enkelte personer. Djævleuddrivelsen virker ikke, da det ikke handler om djævle, og Riegel der faktisk elsker sine medmennesker, må overveje hvordan han så kan beskytte dem mod sig selv. Trods det bizarre emne en underholdende og humoristisk novelle.

Derimod er novellen Deutsche Weihnacht dybt tragisk. En tyrkisk mand og hans kone leder efter et sted at overnatte. Hun er højgravid, og manden forklarer på sit dårlige tysk, at det er hans kone, men ikke hans barn, hun venter. De bliver afvist og må til sidst tilbringe natten i en garage, hvor hun føder på nogle bildæk.

Der er flere noveller med religiøst udgangspunkt, og såvel den bidske humor som den underliggende tragik leder tanken hen på Friedrich Dürrenmatt.

Forfatter: Herbert Rosendorfer

224 sider

Deutscher Taschenbuchverlag

Udgivet: Januar 2009

Birte Strandby