Med ”Mørket” tager vi hul på første bind i trilogien om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Serien er skrevet af den islandske forfatter Ragnar Jónasson, der er udråbt til en ny international krimistjerne. Bogen er med på The Times liste over de bedste 100 krimier siden 1945 og har generelt fået stor ros i de internationale medier. 

Serien om politiefterforskeren Hulda Hermannsdottir er fortalt i omvendt kronologi. I ”Mørket” møder læseren den ældre Hulda, der skal løse sin sidste sag, før hun skal gå på pension. I de næste to bind bevæger vi os baglæns gennem hendes liv og politikarriere.

Forventningerne til ”Mørket” var ikke små, qua al den hype serien er omgærdet med. Kunne bogen leve op til det? Svaret er et rungende ja! Ragnar Jónasson har først og fremmest skabt en uhyre fascinerende hovedkarakter i form af politikommissær Hulda Hermannsdottir. Hun er en ældre velbegavet efterforsker, der kæmper med at forstå, at tiden har overhalet hende. Hulda er 64 år og presses til tidligere pension, fordi chefen vil have en ny, ung og ambitiøs mand kørt i stilling. Men den stædige Hulda insisterer på at få lov at slutte med en uopklaret, cold case om en ung russisk kvinde. Offeret, Elena, var asylansøger og blev fundet død på en øde islandsk strand. 

Hulda arbejder under et voldsomt tidspres og uden kollegial opbakning. Men som den ensomme arbejdsomme ulv hun er, bider hun sig fast i sagen. Hun spiller langtfra efter reglerne. Snart ser hun, at sagen om Elena blev mangelfuldt efterforsket af hendes yngre kollega Alexander. Elenas død blev opfattet som et selvmord, men Huldas efterforskning afdækker, at offeret ikke havde grund til at begå selvmord. Tværtimod. Derfor må hun dykke dybere ned i Elenas få kontakter på Island, hvem de er, og deres eventuelle motiver til at forvolde Elena ondt. Det skal dog hurtigt vise sig, at Hulda har involveret sig i noget mere komplekst end som så. 

”Mørket” er en højst overraskende detektivhistorie, der især byder på en overordentlig forbløffende finale. De fleste velskrevne krimier byder på velvalgte tvists, men Ragnar Jónasson formår at overrumple sin læser fuldstændigt! Samtidig er det islandske miljø, hvor handlingen foregår, tilpas autentisk og troværdigt med kulde, sne, øde vidder og grå hverdagsscenarier. Romanen beskæftiger sig b.la. med familiehemmeligheder, asyl, prostitution, moral, selvtægt, ensomhed, ligestilling og identitetskrise. 

Bogen foregår skiftevis i nutiden, i små tilbageblik til Huldas tidlige opvækst og korte tilbageblik til Elenas allersidste tid på Island. Alle kapitler er korte. Ragnar Jónasson har flair for at smide en cliffhanger, der får læseren til at hænge på. 

Hovedpersonen Hulda er en mangefacetteret person, der gemmer på store sorger og mørke hemmeligheder, der afdækkes undervejs i fortællingen. Det er med til at forklare forfatterens valg omkring at skrive en omvendt trilogi, der skal fortælle Huldas liv og karriere retrospektivt. 

Ragnar Jónasson skriver med stor lethed. ”Mørket” er en af de krimier, der ved første øjekast virker enkel og ligetil, men i takt med du dykker dybere ned i materien får du en forståelse for, hvor kompleks hele historien er. Der er med andre ord tænkt over alle aspekter af fortællingen – både i forhold til opklaringen af mordet på den russiske kvinde, men også i relation til forståelsen af vores hovedperson, hendes liv og virke. Ragnar Jónasson har konstrueret en original og helstøbt krimi, der ikke er glemt med det første. 

”Mørket” – ”Dimma” på islandsk – er en uhyre velskrevet og –drejet krimi og skæbnefortælling. Den overrasker på den gode måde og efterlader desuden sin læser underholdt, tænksomt, trist og ikke mindst taknemmelig for, at der endnu er to bind tilbage i serien. 

Mørket

Forfatter: Ragnar Jónasson

Oversættelse: Rolf Stavnem

Forlag: Gads Forlag

323 sider. Hardback

Udgivelsesdato: 5. 2. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg