Mørke er anden del af Chuck Hogans og Guillermo del Toros vampyrtrilogi – Strain-trilogien. Første del Blod udkom i marts og sidste del – Den evige nat – får vi fornøjelsen af til næste år.
Der var fuld gang i blodsugerne i Blod, og uhyggen og rædslerne er bestemt hverken mindre eller færre i Mørke. Det er en flot fortalt vampyrhistorie med masser af action og et tempo der gør, at man aldrig opdager det faktisk er en fortælling på omkring 1000 sider. Det erintet mindre end verdenherredømmet og menneskeracens overlevelse som står på spil.

Siden tidernes morgen har en lille gruppe udødelige og nærmest almægtige vampyrer levet i det skjulte og kun suget de få mennesker de har fundet nødvendigt for deres overlevelse. Men en udbryder fra gruppen vil være verdens hersker og i samarbejde med en af verdens rigeste mænd er han i fuld gang med at overtage verden. Planen er at menneskene skal leve som kvæg i koncentrationslejre med det ene formål at udsuges for deres blod.

Når menneskene bliver bidt overføres nogle grådige små blodorme som forvandler menneskene til vanvittige morderiske blodsugende zombievampyrer og smitten spredes ekspotentielt fra udgangspunktet på Manhattan. Det eneste der bider på vampyrerne er sølv, sort lys og solens stråler. Men selv solens stråler hjælper ikke længere mod udbrydervampyren, som også vil udrydde de andre vampyrer så han kan blive enehersker for en hel planet. For ham gælder ikke cirklen med fødsel, reproduktion og død. Vampyrerne er født af lyset – måske ved verdens fødsel? – og kun processen som skaber lys gennem solens sammensmeltning af atomkerner eller i brintbombernes inferno er rigtig farlig for de udødelige.

Det eneste håb for menneskeheden ser ud til at være den lille gruppe mennesker som i Blod tog kampen op. Men fremtidsudsigterne for menneskene ser virkelig sorte ud. Verden som vi kender den er slut.

Det er en uhyggelig spændende historie og der er ikke meget håb tilbage. Udsigterne til en dræbende atomvinter ser ud til at ligge i kortene. Mon menneskehedens skæbne er beseglet?
Der bliver virkelig gået til biddet, stålet og sølvet – og vampyrerne skal komme efter dig.
Forrygende forfærdelig fortælling om kaos, død og udød. Sejt.

Mørke
Forfattere: Guillermo del Toro & Chuck Hogan
Oversættelse: Mich Vraa
361 sider
Forlag: Hr. Ferdinand
Udg.: 20.10.2010

Jan Vandall