Udviklingen inden for genetikken har været eksplosiv de seneste år og forfatter Lone Frank forfølger mulighederne for en genetisk kortlægning, og hvad man nu kan bruge den til.

Undervejs i sin rejse på det nye marked kommer Frank i kontakt med blandt andet deCODEGenetics, der laver en profil med angivelse af risiko for bestemte sygdomme – eksempelvis kan re9642880 på kromosom 8 øge risikoen for blærekræft. Men det er ikke ligegyldigt, om man arver genet fra sin far eller mor. En bestemt genetisk variant øger risikoen for diabetes med 30 %, hvis man har den fra sin far, men nedsætter risikoen med 10 %, hvis man har den fra sin mor, og her spiller også miljøet en rolle.

Direktøren for FamilyTreeDNA beretter om den almindelige begejstring for at få kortlagt sine gener  især med henblik på at få be- eller afkræftet sin formodede afstamning: Tilhører man for eksempel haplogruppe U, der nedstammer fra en kvinde, som levede for 55.000 år siden på det europæiske kontinent?

En DNA-profil giver mulighed for rigtigt mange oplysninger, og diskussioner om såvel arv og miljø som psykiatri får helt nye toner ikke mindst, når man kommer ind på adfærdsgenetik. Er visse genetiske duftkomponenter vigtige i partnervalg? Er der et ’rygergen’, et ’utroskabsgen’ eller et bøssegen? Det sidste er der tegn på, men lige netop den specielle forskning blev stoppet af manglen på støttekroner.

Mulighederne er mange og flere gange berøres diskussionen om, hvorvidt resultaterne skal være tilgængelige for offentligheden. Og har man i så fald ret til at fravælge fostre, der bærer rundt på bestemte gener?

God, personlig introduktion til vanskeligt emne.

Lone Frank

308 sider

Gyldendal

Udgivet: September 2010

Birte Strandby