Anita Furu debuterer med den historiske roman ”Mit halve liv”. Baggrunden for fortællingen er forfatterens farmor, Ruth, der som seksårig blev adopteret fra Rusland af en velhavende kvinde i København. ”Mit halve liv” er fortællingen om Ruth, der i 1906 kommer til Danmark efter hun er blevet forældreløs i Rusland. Ruths far har mistet livet under pogromerne. I Danmark sidder den velhavende Sophie Ballin, der efterkommer Det Mosaiske Troessamfunds opfordring til at hjælpe forældreløse jødiske børn. Det bliver Ruths held.

”Mit halve liv” følger indledningsvist Ruths opvækst hos adoptivmoren Sophie Ballin og hjemmets tjenestepige Amanda. Da den aldrende adoptivmor dør, må Ruth flytte ind hos Tante Jo og Onkel Ja, hvor hun ikke føler sig tilpas. Hun vil hellere opholde sig hos onkel David, der er tehandler.

Som ung møder Ruth den norske forretningsmand Sigurd. Han handler med træ og bor i San Sebastián i Spanien, hvor Ruth bosætter sig indtil manden dør. Siden vender hun tilbage til Danmark, hvor ringen sluttes. I Spanien bliver Ruth døbt. Som kristen er hun bedre stillet, da 2. Verdenskrig bryder ud. Ruths familie oplever krigens konsekvenser på tæt hold. Selv må hun kæmpe med en svær børnefødsel og tabet af en nærtstående.

Titlen ”Mit halve liv” refererer til Ruths fortid i Rusland som forties. Dengang var det kutyme, at man ved adoption søgte at lægge låg på barnets fortid. Ruths søskende blev spredt for alle vinde. Det var et tab, der aldrig helede.

Fortællingen er velskreven og ikke mindst uhyre vedkommende. Gennem mødet med Ruth får vi indblik i det jødiske miljø, vi bliver klogere på adoptionens væsen, får sat de historiske hændelser ind i en større sammenhæng og møder en menneskeskæbne af format. Ruth er en stærk kvinde, der på spektakulær vis kommer i berøring med nogle af de vigtigste historiske hændelser de seneste hundred år: Hun må evakueres fra Rusland pga. pogromerne, hun må forlade Spanien pga. borgerkrigen under Franco og hun oplever også 2. Verdenskrig om end – heldigvis – ikke på allertætteste hold.

Anita Furu skriver let og ubesværet med sans for at bibringe læseren en klar fornemmelse af de tanker og følelser, der er på spil hos hovedpersonen. Efter endt læsning sukker man efter mere. Ruths historie er båret af en intensitet, ægthed, varme og inderlighed, der gør dybt indtryk. Ruth står lyslevende foran læseren! Anita Furu har sans for at skildre denne jødiske kvindeskæbne med stor psykologisk indsigt. Her er en roman, der sætter spor og beriger sin læser.

Mit halve liv

Forfatter: Anita Furu

Forlag: Gladiator

253 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: 7. 11. 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg